Alyson Annan: ‘Bij aantal duels flink de mist in gegaan’

Eén van de thema’s waar het Nederlands elftal de afgelopen weken op trainde, is het aangaan en het winnen van duels. Precies op dat vlak legde Oranje het op een aantal cruciale momenten af in de eerste Pro League-confrontatie met Argentinië (2-0 verlies), dat Nederland in Buenos Aires na een reeks van 26 ongeslagen wedstrijden terug op aarde zette.

Met veel lopende speelsters was de thuisploeg, die met hart en ziel speelde, niet van plan mee te gaan in het passhockey van Nederland, dat de beuk erin moest gooien om aanspraak op de winst te maken. ‘Bij een van de twee goals verloren we in de as van het veld vier duels achter elkaar. Dat mag niet gebeuren. Daar kun je niet omheen’, analyseerde bondscoach Alyson Annan direct na de wedstrijd.

‘Omdat wij een passend team zijn, komen we normaal gesproken weinig in de duels. Dat is de reden dat we de laatste periode veel op één-tegen-één-duels hebben getraind. Om dat te leren. Ik vind dat we er beter in moeten worden. Ik wil ook dat we meer duels spelen. In de eindfase zag je het Lidewij een aantal keer fantastisch doen. Dus ik heb ook goede dingen gezien. Maar bij een aantal duels zijn we ook flink de mist in gegaan.’

Vreugde bij Argentinië, dat Nederland voor een eigen publiek met 2-0 versloeg. Foto: Rodrigo Jaramillo

De winst was verdiend voor Las Leonas

Nederland begon sterk aan de wedstrijd en kreeg via Frédérique Matla een kans om snel op voorsprong te komen. Oranje verzuimde daarna te scoren, waarna Las Leonas hun ziel en zaligheid in de wedstrijd gooiden. De sleeppush van Augstina Gorzelany in het derde kwart vloog schitterend en steenhard in de kruising achter keepster Anne Veenendaal. Het aangeven en stoppen van de strafcorner ging vervolgens een paar keer mis bij Nederland, dat daardoor geen gerichte sleeppush op de Argentijnse goal kon afvuren. In de slotminuten verkaste Veenendaal voor een extra veldspeler, maar dat werkte averechts. Delfina Merino tekende voor de 2-0. De winst was verdiend voor Las Leonas.

Zonder aanvoerder en tweevoudig Wereldspeelster van het Jaar Eva de Goede, die uit voorzorg niet speelde, bleek het middenveld van Oranje verzwakt. De in Nederland achtergebleven middenvelder Marloes Keetels deed natuurlijk ook niet mee en een groot deel van de wedstrijd speelde Oranje zonder Xan de Waard, die zich in het eerste kwart verstapte en last had van haar enkel.

Vlak voor het einde beslist Delfina Merino de wedstrijd door in een leeg doel de 2-0 binnen te schieten. Foto: Rodrigo Jaramillo

We komen niet vaak op achterstand. Dat is ook iets dat wij moeten leren, om dan iets af te dwingen. Bondscoach Alyson Annan

‘Ik vind dat we de eerste helft goed hebben gespeeld. We hadden redelijk wat kansen om te scoren. Maar als wij niet scoren, dan winnen we niet. Dat is in het verleden gebleken. Dit is de derde wedstrijd in drie jaar dat we niet hebben gescoord’, zei Annan.

‘De goal van Argentinië was een waanzinnig mooie corner. Die was onhoudbaar. Op het einde namen we risico om wat te forceren. We komen niet vaak op achterstand. Dat is ook iets dat wij moeten leren, om dan iets af te dwingen. Zonder keeper was ons fundament niet goed genoeg. Een van hun eerste aanvallen ging er meteen in.’

Een waarschuwing voor Tokio wilde Annan de 2-0 nederlaag niet noemen. ‘Als wij de tweede helft hadden gespeeld zoals de eerste helft, dan hadden zij geen kansen gecreëerd.’ Of De Waard zondag in de tweede confrontatie met Argentinië meespeelt, is nog onduidelijk. Annan gaf aan geen risico met haar te willen nemen. De Goede speelt zondag sowieso niet.