België hervat Pro League met overwinning op Spanje

België heeft de eerste van de twee Pro League-ontmoetingen met Spanje in winst omgezet. In Estadio Botero in Valencia zegevierde de Europees en wereldkampioen met 3-2. Spanje maakte een 2-0 achterstand ongedaan, maar de derde Belgische treffer was de ploeg van bondscoach Frederic Soyez te machtig.

Het eerste duel in de Pro League sinds drie maanden werd vanwege de coronapandemie achter gesloten deuren gespeeld. De ploegen konden in Valencia geen beroep doen op de videoscheidsrechter. Vanwege de reisrestricties en de quarantainemaatregelen lukte het de beoogde derde scheidsrechter Laurine Delforge niet om naar Spanje af te reizen.

Twee treffers Dockier

Met twee doelpunten kroonde Pinoké-speler Sébastien Dockier zich tot de man of the match. Hij bezorgde niet alleen zijn ploeg alweer de tiende zege van de Pro League, maar gaf ook zijn jubileum van tweehonderd interlands een feestelijker tintje.

Dockier opende na acht minuten de score voor België. Hij dook naar de voorzet van Gauthier Boccard, waarna de bal hoog tegen de touwen ging. De Belgen hadden tot dan toe al twee prima kansen gehad om op voorsprong te komen. Na dertig seconden had John-John Dohmen een vrije schietkans, maar doelman Quico Cortes redde prima. Even later schoot Simon Gougnard uit de draai naast.

Eerste kansen Spanje

Nadat de Spanjaarden van de eerste schrik waren bekomen, kregen zij ook hun eerste kansen. Xavi Lleonart, die ook zijn tweehonderdste interland speelde, raakte de paal nadat de eerste Spaanse strafcorner een makkelijke prooi was voor doelman Vincent Vanasch. Daarvoor had Spanje al wat plaagstootjes uitgedeeld.

Vlak voor het einde van het eerste kwart verdubbelde Thomas Briels de Belgische voorsprong. Hij soleerde de cirkel binnen en schoot op doel. Doelman Cortes verwachtte dat Tom Boon de bal nog zou aanraken, maar dat deed de voormalige speler van Bloemendaal niet waardoor Cortes de inzet van Briels niet meer kon keren.

Spanje verkleint achterstand

België leek het eerste kwartier af te sluiten met een mooie voorsprong, maar opeens lag de bal in het Belgische doel. Na een actie over de achterlijn van David Alegre rolde de bal tussen de legguards van Vanasch door over de doellijn.

Het gaf Spanje hoop op een beter resultaat. En dat resultaat leek er te komen toen Lleonart de bal uit strafcorner van Josep Romeu over de liggende doelman Vanasch in het doel liftte: 2-2. Uit een eerdere stafcorner hadden de Spanjaarden voor de tweede keer dit duel de paal geraakt.

Opnieuw Dockier

De beslissing in het duel viel in het vierde kwart. De bal werd hard de Spaanse cirkel in geslagen waarna Dockier de bal al duikend in het doel tipte. Spanje slaagde er niet in om de stand opnieuw gelijk te trekken. De ploeg stond in de slotfase nog korte tijd met tien man na een groene kaart voor Romeu en ook een slotoffensief met een extra veldspeler voor keeper Cortes mocht niet baten.

Morgen treffen beide ploegen elkaar weer in Valencia.

Spanje-België 2-3 (1-2)

8.Sébastien Dockier 0-1
14.Thomas Briels 0-2
15.David Alegre 1-2
44.Xavi Lleonart 2-2 (sc)
51.Sébastien Dockier 2-3