Belgische dames sluiten Pro League af met beste eindklassering

Met twee zeges hebben de Belgische dames van bondscoach Raoul Ehren hun Pro League-seizoen afgesloten. In Den Bosch werd afgelopen weekend de Verenigde Staten met 5-0 en 3-0 verslagen. Het leverde de Red Panthers een vierde plaats op in de eindklassering van het prestigieuze landencompetitie.

Het was voor de Belgische ploeg de beste prestatie ooit na een vijfde plaats in 2019 en een zevende in 2020. Met dat resultaat en de twee ruime overwinningen op hekkensluiter Verenigde Staten tankten de Red Panthers vertrouwen met het oog op het komende WK, waar de Belgen in een poule zitten met Australië, Japan en Zuid-Afrika.

In de eerste wedstrijd tegen de Verenigde Staten scoorden zowel Louise Versavel als Abi Raye, reserve op het WK, twee keer. De andere treffer kwam op naam van Stephanie Vanden Borre. Met de 5-0 zege was België verzekerd van de vierde plaats in de Pro League.

Alix Gerniers aan de bal tijdens de Pro League-wedstrijd van België tegen de Verenigde Staten in Den Bosch. Foto: FIH/Koen Suyk

Een dag later stond er niets meer op het spel. Doelpunten van Ambre Ballenghien, Alix Gerniers en Versavel beslisten het duel, waarin de Amerikaanse ploeg in het derde kwart twee keer een gele kaart incasseerde, opnieuw in Belgische voordeel.

Ook China en Duitsland in Den Bosch

In Den Bosch stonden ook China en Duitsland twee keer tegenover elkaar. Die Danas waren naar Brabant afgereisd met twee ploegen: de WK-selectie en het Onder 21-team. Die laatste ploeg speelt eind juli in Gent het EK en was op zaterdag niet opgewassen tegen de dames van bondscoach Alyson Annan. Het werd 3-0 voor China, dat tijdens het WK is ingedeeld in een poule met Engeland, Nieuw-Zeeland en India en dit seizoen als achtste eindigde in de Pro League.

In de tweede wedstrijd trad Duitsland aan met het A-team en waren de rollen omgedraaid. De Duitse ploeg was met 4-0 te sterk voor China mede dankzij drie doelpunten van Pia Maertens. De andere treffer kwam op naam van Cecile Pieper, afgelopen seizoen spelend voor HGC. Duitsland, dat als zesde eindigde in de Pro League, is in de poulefase van het WK tegenstander van Nederland. Ook spelen Die Danas tegen Ierland en Chili.

Duitsland Onder 21 voorafgaand aan het Pro League-duel met China in Den Bosch. Foto: FIH/Willem Vernes Den Bosch, Hockey, HC Den Bosch, Dames, Pro League, Seizoen 2021-2022, 25-06-2022, China – Duitsland,

Dames:

Verenigde Staten – België 0-5
29. Louise Versavel 0-1
38. Louise Versavel 0-2 (sc)
48. Abi Raye 0-3
48. Stephanie Vanden Borre 0-4 (sc)
56. Abi Raye 0-5 (sc)

China – Duitsland 3-0
10. Hong Li 1-0 (sc)
12. Ying Zhang 2-0 (sc)
51. Bingfeng Gu 3-0 (sc)

Verenigde Staten – België 0-3
26. Ambre Ballenghien 0-1
37. Alix Gerniers 0-2 (sc)
52. Louise Versavel 0-3 (sc)

China – Duitsland 0-4
13. Pia Maertens 0-1
24. Pia Maertens 0-2
28. Pia Maertens 0-3
56. Cecile Pieper 0-4

Bekijk de eindstand in de FIH Pro League Dames

Linnea Weidemann in actie voor Duitsland tijdens de Pro League-wedstrijd tegen China in Den Bosch. Foto: FIH/Koen Suyk