Britten afgereisd naar brandhaard Amsterdam: ‘Vertrouwen op protocol’

Net als het Nederlands elftal heeft olympisch kampioen Groot-Brittannië in aanloop naar de twee Pro League-wedstrijden tegen Oranje (dinsdag en donderdag) te maken met een streng coronaprotocol. Het betekent voor de Britten een bijzondere aanloop naar het weerzien met de tegenstander die hen op het EK van 2019 met 8-0 versloeg, vertelt routinier Susannah Townsend (31).

Brandhaard Amsterdam is momenteel een rood gebied voor de Britten. Toch voelt Townsend zich niet angstig om in Nederland te zijn, vertelt ze telefonisch vanuit het spelershotel van de Britten in Amsterdam.

‘In Nederland gaat het niet goed met COVID-19. Net als in Groot-Brittannië. Net als in België, tegen wie we komend weekend twee keer spelen. Het is een zorgwekkende situatie, waar we geen invloed op hebben. Waar we wél invloed op hebben, is hoe voorzichtig we zelf zijn. De bond heeft onderzocht dat de maatregelen die we genomen hebben voldoende zouden moeten zijn om het virus zo veel mogelijk buiten de deur te houden. Amsterdam is inderdaad een brandhaard, maar ik vertrouw op de manier waarop wij met het strenge protocol omgaan.’

Susannah Townsend op de Olympische Spelen in de poulewedstrijd tegen Argentinië. Foto: Koen Suyl

‘We mogen een frisse neus halen’

Donderdagavond in Engeland onderging Townsend net als haar ploeggenoten een coronatest. Vervolgens meldde ze zich in het hotel waar de selectie zou overnachten. Daar moest ze in haar eentje op haar kamer verblijven, tot de volgende dag de negatieve testuitslag binnen kwam. Verdeeld over niet één, maar over twee bussen werd de selectie vrijdag naar Nederland vervoerd. Vrijdagavond kwamen de vrouwen aan in Amsterdam, net als de mannen, die hetzelfde protocol hanteerden.

In tegenstelling tot de Oranje Dames – die voor een hotel buiten Amsterdam hebben gekozen – verblijven de Britten wel in de hoofdstad. Ondanks de bubbel is het voor hen niet verboden het hotel te verlaten, vertelt Townsend.

‘We mogen een frisse neus halen. Een blokje om lopen. Maximaal vijf tot tien minuten. Niet allemaal tegelijk, maar in kleine groepjes. Met een mondkapje op. Bovendien blijven we altijd op afstand van iedereen. Voor de rest blijven we met z’n allen binnen. Het is geen ideale situatie, maar de maatregelen die we hebben genomen, die zijn wel nodig. Het is bovendien de beste manier om ons zoveel mogelijk op het hockey te kunnen richten.’

Links Susannah Townsend, op het EK van 2015, dat Engeland won. Foto: Koen Suyk

‘Die dag van de 8-0 deden we veel verkeerd’

De laatste keer dat Townsend tegen Nederland speelde, was niet met Groot-Brittannië, maar met Engeland. Het was de halve finale van het EK van 2019 in Antwerpen. De uitslag was een historische 8-0. Het was een iconische overwinning van Nederland op de gevallen grootmacht, die sinds de gewonnen Spelen van Rio de Janeiro in een neerwaartse spiraal was beland.

Townsend zegt die nederlaag al lang achter zich te hebben gelaten. Ze heeft vertrouwen in de selectie die dinsdag en donderdag in het lege Wagener Stadion tegen Oranje aantreden, ondanks de afwezigheid van keepster Maddie Hinch en enkele geblesseerden. Een paar talenten kunnen tegen Nederland (een van hun) eerste interland(s) voor Groot-Brittannië spelen.

‘Die dag van de 8-0 deden we veel verkeerd. Daaruit hebben we onze lessen getrokken. Bang zijn we niet voor Nederland. Ik heb veel vaker tegen ze gespeeld dan die ene keer dat het 8-0 werd. Wedstrijden tegen Nederland zijn altijd moeilijk, maar ik kijk er juist naar uit. Zeker na acht maanden geen internationale wedstrijden te hebben gespeeld.’