Derby der Lage Landen levert heerlijk 4-4 spektakelstuk op

De Oranje Heren hebben het rampjaar 2020 met een goede wedstrijd uitgeluid. In Brussel werd het in bijzondere omstandigheden en zonder publiek 4-4 tegen wereldkampioen België. Oranje kon een 3-2 voorsprong niet verdedigen en verloor de shoot-outs van België. Toch kan Oranje, op wat slippertjes na, terugkijken op een scherpe vertoning in de Derby der Lage Landen.

De onwaarschijnlijke backhandassist van Jelle Galema naar Jeroen Hertzberger. De vlijmscherpe reactie van Thierry Brinkman op een rebound van keeper Loïc van Doren. De bizarre smash van Maxime Plennevaux op een goede redding van Maurits Visser. De power van de sleepcorner van de weer teruggekeerde Jip Janssen. De snelle backhand van Florent van Aubel en de 4-4 van Billy Bakker op karakter.

Het lijkt soms of er weinig nodig is voor topsporters om schitterende dingen te doen en een mooie pot op de mat te leggen. Zo gretig naar competitie oogden de paradepaardjes van de hockeywereld. Want ook zonder publiek en zonder sfeer maakten rivalen Oranje en België – het treffen is een herhaling van de EK- en WK-finale – er zoals vaak een fascinerende wedstrijd van, die pas bij 4-4 en shoot-outs klaar was.

Nederland-België was weer een heerlijke agressieve wedstrijd. Foto: Willem Vernes

Iedereen in zijn eigen auto naar Brussel

Door het coronavirus was alles was een beetje anders deze wedstrijd. Op Royal Uccle Sport in Brussel was er geen publiek aanwezig, maar wel 36 gladiatoren, die zin hadden om hun laatste interland van het bittere jaar 2020 te knallen. De wereldkampioen was gehandicapt door het ontbreken van keeper Vincent Vanasch en spelers als Loïck Luypaert en Tom Boon, vanwege het coronavirus. Bij Oranje maakten Seve van Ass en Jip Janssen hun rentree.

De internationals van Oranje reden woensdag allemaal in hun eigen auto naar Brussel, om daarna weer terug te keren naar Nederland, zodat ze de avondklok in Brussel van 22:00 konden respecteren. Daarna moesten de internationals tien dagen in quarantaine. Een Nederlander – jubilaris Coen van Bunge met 100 interlands – floot deze hockeyklassieker in wording.

Oranje oogde stabiel

Oranje liet afgelopen week in het Wagener Stadion zien dat het team er goed voorstaat, na acht maanden zonder internationaal hockey. Ook in Brussel toonde Oranje weer hun nieuwe, stabiele gezicht. Met realistisch spel, waarbij de aanvallen niet meer permanent worden ingezet met veel druk, maar gedoseerd komen.

Dat keeper Maurits Visser zijn vierde interland begon met een matige redding op een harde inzet van Alexander Hendrickx, was teleurstellend. In de eerste helft revancheerde Visser zich wel door een zekere goal van Victor Wegnez te voorkomen, toen hij goed naar de bal gleed.

Daarna was het een heerlijke scoop van Floris Wortelboer, die aanvaller Terrance Pieters vond in de cirkel. Die controleerde de bal feilloos, tikte ‘m naar Jelle Galema, die ogen in zijn rug leek te hebben en met een korte backhand Jeroen Hertzberger bediende, die net als donderdag tegen Groot-Brittannië weer doeltreffend was met een tip-in.

Billy Bakker met de onnavolgbare 4-4. Foto: Willem Vernes

Oranje stond verdedigend goed, op wat slippertjes na

Even later werkte de Belgische keeper Loïc van Doren, de vervanger van de vaste goalie Vincent Vanasch, de bal matig weg en kon Thierry Brinkman niet scherper reageren. Een harde bal controleerde hij vanuit de lucht, waarna hij knap de 1-2 scoorde.

Verdedigend stond Oranje op een paar momenten na sterk, met goede intercepties van Teun Beins, Lars Balk en Joep de Mol op de lange ballen van België. Mandekker Lars Balk twijfelde in het tweede kwart niet, toen hij de bal veroverde op de achterlijn. Hij liep naar de zijlijn en poeierde de bal weg. Mooi hoeft het niet, als het maar effectief is. Het symboliseerde het nieuwe realisme van Oranje. Terrance Pieters bekroonde in het tweede kwart een goede wedstrijd met het halen van de eerste Nederlandse strafcorner, die werd ingepusht door fenomeen Jip Janssen. Die eerste inzet werd nog gestopt door keeper Van Doren.

Twee keer Alexander Hendrickx met de sleeppush. Foto: Willem Vernes

Tiende doelpunt van Jip Janssen in twaalf wedstrijden

Na de rust bleef de intensiteit hoog. Na een prima redding van Visser na een schot van Arthur van Doren, tenniste de Belgische spits Maxime Plennevaux bijzonder soepel binnen. Vlak daarna kreeg Jorrit Croon makkelijk een strafcorner van de jubilerende arbiter Van Bunge. Een cadeautje dat werd benut door Janssen, die na een moeilijke maand en een zaak voor de tuchtcommissie, nu via de stick van Van Doren raak pushte. Het was alweer de tiende goal in twaalf wedstrijden van Janssen.

De eenzaam coachende Max Caldas – ook de begeleiding was minimaal aanwezig door het vooruitzicht van tien dagen quarantaine – probeerde in de rust van het derde kwart zijn manschappen naar een goed laatste kwart te begeleiden. Dat lukte niet. Net toen Oranje de wedstrijd leek te controleren, drongen de Belgen aan in het laatste kwart. Florent van Aubel scoorde, met heel weinig ruimte, via een venijnig backhandje de 3-3.

Jip Janssen scoort de 2-3 voor Oranje. Zijn tiende goal in twaalf interlands. Foto: Willem Vernes

Na een te makkelijke strafcorner voor België, sleepte Hendrickx zijn tweede van de dag binnen voor een 3-4 voorsprong. Het waren een paar zwakke minuten van Oranje, dat defensief even kwetsbaar was. Aanvoerder Billy Bakker scoorde hoogstpersoonlijk en op karakter al liggend de 4-4. Het bleek een mooi slotakkoord van zestig bruisende speelminuten. De shoot-outs waren daarna voor België. Bij Oranje misten Mirco Pruyser, Hertzberger en Van Ass. Met de nederlaag na shoot-outs deed Oranje zichzelf tekort.

Eén ding was wel duidelijk na het coronajaar 2020 en de interland tussen de nummers één en twee van de Pro League: deze kraker smaakte naar meer. Veel meer. Maar hiermee zal de Nederlandse hockeywereld het na een door corona geteisterd jaar voorlopig moeten doen.