Nederland wint van Spanje bij weerzien met Max Caldas: 4-3

Het weerzien met Max Caldas – oud-bondscoach van het Nederlands elftal – is zaterdagmiddag geëindigd in een overwinning. Op het complex van Den Bosch won Oranje met 4-3 van Spanje. De Spanjaarden kwamen terug van een 2-0 achterstand tot 2-2, maar dankzij goals van Terrance Pieters en Jonas de Geus boekte Nederland een zege.

Ongeveer een half uur voor de wedstrijd stond Caldas opeens oog in oog met Jorrit Croon, de middenvelder die hij in 2016 op 17-jarige leeftijd meenam naar Rio de Janeiro, als jongste hockeyolympiër aller tijden. Nederland was net begonnen aan de warming-up. Maar toch vond Croon snel een paar seconden tijd voor een kort onderonsje. Hij trakteerde de voormalig bondscoach van het Nederlands elftal op een knuffel.

Behalve Croon stonden er bij Oranje acht internationals binnen de lijnen die onderdeel waren van de olympische ploeg in Tokio die teleurstellend uitgeschakeld werd in de kwartfinale. Dat was slechts de helft van het team. De andere negen waren er bij Caldas niet bij in Japan.

Onder leiding van Jeroen Delmée is Nederland sindsdien een nieuwe weg ingeslagen. Delmée geeft veel nieuwe jongens een kans. Dat leidde meteen tot een prijs, de winst van de FIH Pro League. Een opsteker voor de relatief onervaren ploeg, op jacht naar de eerste mondiale hoofdprijs sinds de winst van de Hockey World League in 2014 in New Delhi.

Max Caldas is bondscoach van Spanje. Foto: Willem Vernes

Doelpunt van Jelle Galema

Dat het nieuwe Nederlands elftal meteen de FIH Pro League heeft gewonnen, kwam voor veel hockeyvolgers als een verrassing. Het winnen van de landencompetitie is nog iets anders dan wereldkampioen worden of olympisch goud veroveren. Maar het zegt wel iets over de potentie van dit Oranje, dat toplanden als België, Duitsland en India knap achter zich hield.

Ook tegen Spanje schotelde Nederland het publiek een fraaie voorstelling voor. Binnen tien minuten leidde Oranje knap met 2-0. Jonas de Geus, de middenvelder van Kampong, speelde een heerlijke wedstrijd. Na een minuut of twee hockeyen flatste hij de bal de cirkel in. Via de stick van aanvaller Koen Bijen kwam hij terecht bij Thierry Brinkman. Die haalde hard uit met zijn forehand in de lange hoek, waarmee hij Nederland vroeg in de wedstrijd op een 1-0 voorsprong zette.

Prachtig om te zien was hoe vijf minuten later Jelle Galema zijn vuist balde, nadat hij de 2-0 had binnengeschoten uit een voorzet van Floris Wortelboer. Er kwam veel ontlading vrij bij de spits van Oranje-Rood. Sinds de winterstop stond hij buitenspel vanwege een enkelblessure, waaraan hij geopereerd is.

Jelle Galema heeft de 2-0 gescoord. Foto: Willem Vernes

Spanje terug tot 2-2

Toen Spanje vlak voor het einde van het eerste kwart praktisch voor het eerst de cirkel van Nederland binnendrong, leverde dat meteen een doelpunt op. Vanaf de achterlijn legde Alvaro Iglesias de bal terug. In plaats van de stick van een teamgenoot vond hij de legguard van Maurits Visser, die de bal ongelukkig in zijn eigen doel werkte: 2-1.

Er leek niet veel aan de hand. Via Terrance Pieters kreeg Nederland aan het begin van het tweede kwart een uitstekende kans om weer op een marge van twee te komen. Maar Pieters miste en Lars Balk werd even later vanwege een harde tackle met groen naar de kant gestuurd. De ondertalsituatie werd door Spanje meteen afgestraft. Een rebound van keeper Maurits Visser werd op de kop van de cirkel opgepikt door Enrique Gonzalez. Handig gaf hij de bal breed op Ignacio Rodriguez, die met een droge knal voor de gelijkmaker tekende: 2-2.

Terrance Pieters juicht nadat hij de 3-2 heeft gemaakt. Foto: Willem Vernes

Oranje loopt uit naar 4-2

Maar Nederland stelde nog voor rust orde op zaken. Een pass van verdediger Lars Balk werd op prachtige wijze binnengegleden door Pieters. Zijn tip-in belandde hoog tegen de touwen, waardoor Oranje met een 3-2 voorsprong de kleedkamer in ging.

Punt van aandacht was de strafcorner. In het derde kwart mocht Nederland twee strafcorners nemen, de derde en de vierde van de wedstrijd. Maar net als voor rust stond het vizier niet op scherp. Wanneer Oranje vanaf kopcirkel doeltreffender had geweest, had het de wedstrijd eerder beslist. Nu bleef de tussenstand 3-2.

Via kansen voor Thijs van Dam en Thierry Brinkman had Nederland de voorsprong in het vierde kwart verder kunnen uitbouwen. Maar die werden niet verzilverd. Uiteindelijk viel de 4-2 alsnog. Bij de vijfde strafcorner koos Oranje niet voor een rechtstreekse sleeppush, maar speelde Jip Janssen de bal naar aangever Jonas de Geus, die knap binnentipte: 4-2.

Kort daarop scoorde Spanje toch weer de 4-3, met nog vijf minuten op de klok. De sleep van Marc Miralles uit de eerste strafcorner van de Spanjaarden werd in eerste instantie knap gered door keeper Maurits Visser. Maar na een rebound ontstond er een scrimmage, waarna Jordi Bonastre de bal een tikje gaf en die via Visser het doel in rolde. Dat bleek uiteindelijk het laatste wapenfeit van Spanje. Zondag wacht de tweede confrontatie tegen de ploeg van Caldas, de laatste Pro League-wedstrijd van het Nederlands elftal dit seizoen.

Nederland – Spanje 4-3 (3-2)
3. Thierry Brinkman 1-0
8. Jelle Galema 2-0
14. Alvaro Iglesias 2-1
17. Enrique Gonzalez 2-2
30. Terrance Pieters 3-2
53. Jonas de Geus 4-2 (sc)
55. Jordi Bonastre 4-3 (sc)

Lees hieronder de hoogtepunten van het Pro League-duel tussen de Oranje Heren en Spanje