Opzet Pro League gewijzigd: halvering uitduels, India erbij

De internationale hockeybond FIH wijzigt vanaf volgend jaar de opzet van de Pro League. De negen deelnemende landen spelen niet langer een uit- en thuisduel, maar werken vanaf 2020 beide onderlinge confrontaties in hetzelfde land af. In 2021 zijn de speellocaties omgedraaid. Het aantal uitduels wordt daarmee gehalveerd. Vanaf 2020 zijn er ook bij de mannen weer negen landen: zoals verwacht neemt India de plaats in van het geschorste Pakistan.

In het huidige eerste jaar van de FIH Pro League spelen de deelnemers allebei een keer in eigen land tegen elkaar. De Oranje-teams vlogen daardoor in januari en februari kriskras over de wereld naar onder meer Australië, Nieuw-Zeeland en Argentinië. Dit leverde een forse belasting op voor de internationals. Dit zorgde voor stevige kritiek vanuit de Hoofdklasse-clubs in Nederland. Behalve de aanslag op het fysiek van hun internationals, vinden de clubs dat de Nederlandse competitie door de huidige opzet van de Pro League te veel in het gedrang komt.

De KNHB, bij monde van directeur Erik Gerritsen, lanceerde daarom onlangs bij het FIH-congres in Amerika het voorstel om het aantal uitwedstrijden te halveren. De wijzigingen werden omarmd door de overige landen en zijn nu dus door de FIH doorgevoerd in het wedstrijdschema van 2020 en 2021. De definitieve speelkalender is door de FIH niet nog vrijgegeven.

KNHB initiatiefnemer wijzigingen

Erik Gerritsen, directeur KNHB, is content met het besluit van de FIH. ‘Voor de KNHB is de clubcompetitie belangrijk. Daarom hebben wij gestreden voor een goede aansluiting van de Hoofdklasse en de internationale wedstrijden. Wij lobbyden al langere tijd voor een aanpassing van het schema om ervoor te kunnen zorgen dat ook de belasting voor de spelers lager zou worden. Het aantal reizen dat de beide Nederlandse teams met ingang van volgend jaar moeten maken, is nu in een klap gereduceerd tot de helft, terwijl het aantal thuiswedstrijden gelijk blijft. Met deze opzet worden de reiskosten voor alle teams bovendien lager en, ook niet onbelangrijk, wordt het milieu minder belast.’

Volgens Gerritsen heeft het concept van de Pro League, met thuiswedstrijden in elk deelnemend land, zich al bewezen. Hij wijst op de 14.000 bezoekers die afgelopen week afkwamen op de drie duels die de Oranje Dames en Oranje Heren op Kampong en Rotterdam speelden. ‘De Nederlandse teams spelen hun wedstrijden tot nu toe voor een uitverkocht huis en ook de kaartverkoop voor de wedstrijden in juni verloopt goed.’

In juni spelen de Nederlandse elftallen onder meer hun resterende thuiswedstrijden in eigen land. De Grand Final, de eindstrijd van de Pro League tussen de vier beste landen, is eind juni in het Wagener Stadion in Nederland.

Overleg competitieschema verloopt ‘constructief’

De KNHB is inmiddels in overleg met de Hoofdklasse-verenigingen over de competitie-opzet van het seizoen 2019-2020. Een extra uitdaging vormen daar de Olympische Spelen, die al eind juli starten. Volgens Gerritsen verloopt het overleg met de clubs ‘constructief’. De KNHB gaat er daarom van uit op korte termijn de speeldata voor de Hoofdklasse 2019-2020 te kunnen presenteren.