Oranje verslaat Argentinië nu wel, in wedstrijd die langer dan 3 uur duurt

Door een helse storm die zondagavond over Buenos Aires trok, heeft het Nederlands elftal een wedstrijd tegen Las Leonas gespeeld die om 20:30 uur Argentijnse tijd begon en pas om 23:45 uur was afgelopen. Eerst werd de wedstrijd gestaakt, toen kwamen de speelsters het veld weer op, vervolgens moest er alsnog een uur worden gewacht en uiteindelijk werd de wedstrijd toch nog uitgespeeld. Oranje won wel, met 3-1.

De wind waaide vanaf de eerste minuut krachtig door het stadion, ten teken dat er een storm op komst was. Bliksemschichten verlichtten de donkere hemel boven de tribunes. Harde donderklappen klonken steeds dichterbij. Na zeven minuten hockeyen gebeurde bij een stand van 0-0 wat iedereen verwachtte: de wedstrijd werd gestaakt. Tijdelijk. Al leek doorspelen geen optie.

Terwijl de speelsters op een grasveldje achter de tribunes stonden te wachten en hun geduld op de proef werd gesteld, kwam de regen met bakken uit de hemel. Na een half uur leek de wedstrijd eindelijk te worden hervat. Ireen van den Assem stond nota bene al klaar om de vrije bal te nemen. Maar precies op dat moment stuurde de scheidsrechter de speelsters weer het veld af. Een hels fluitconcert klonk vanaf de tribunes.

Het publiek dat vertrekt, wanneer het steeds harder begint te regenen. Foto: Rodrigo Jaramillo

Oranje kwam na de onderbreking met 1-0 achter

Het begon ondertussen steeds harder te regenen en het publiek vertrok in groten getalen richting de uitgang. Vrijwel niemand op sportcomplex Cenard hield er rekening mee dat de wedstrijd werd hervat, maar Nederland wilde heel graag spelen. Anders betekende het een nederlaag, omdat Argentinië de wedstrijd zaterdag had gewonnen (2-0). Ruim anderhalf uur na het eerste oponthoud werd er dan toch doorgespeeld, toen het nagenoeg gestopt was met regenen.

Voor behoorlijk lege tribunes – alleen de diehards waren overgebleven – kwam Nederland, nadat het een paar kansjes had gekregen, vrij snel in de problemen. Argentinië liet aan het begin van het tweede kwart van zich horen door een strafcorner te versieren. Die leverde meteen de 1-0 op. Net als zaterdag was het de sleeppush van Agustina Gorzelany die Oranje nekte. Deze keer ging hij door de benen van keepster Anne Veenendaal, die wederom in het doel stond, omdat Josine Koning last heeft van een lichte blessure. Ook Eva de Goede speelde opnieuw niet.

Lidewij Welten probeert bij de bal te komen. Foto: Rodrigo Jaramillo

Matla en Jansen scoren uit een strafcorner

Nadat Oranje kansen kreeg via Laura Nunnink en Lidewij Welten, werd Argentinië weer gevaarlijk door makkelijk twee strafcorners te halen. Bij de tweede kwam Nederland goed weg. De poging van Gorzelany, wiens sleeppush steeds beter wordt, spatte snoeihard uiteen op de onderkant van de lat. Het was een spectaculair gezicht. Oranje kon vervolgens uitverdedigen.

De ploeg van Alyson Annan overleefde die sterke fase van Argentinië en kwam beter in de wedstrijd. Vlak voor het rustsignaal lukte het Nederland om drie strafcorners op rij te halen. Uit de laatste was het Frédérique Matla die vanaf kopcirkel in stelling werd gebracht. Over de grond sleepte ze de 1-1 binnen.

Via kansen voor Laurien Leurink, Pien Dicke, opnieuw een sleeppush van Matla en één van Yibbi Jansen werden de Oranje Dames in het derde kwart opnieuw gevaarlijk. In de 42ste minuut maakte Nederland de 2-1. Het was Jansen die een strafcorner tegen de plank pushte en haar waarde bewees, ondanks dat ze niet meer in aanmerking komt voor een plek in de selectie voor Tokio.

Twee diehards op de tribune. Foto: Rodrigo Jaramillo

De 3-1 van Kyra Fortuyn

In een gekke ambiance en na half twaalf ’s avonds moest Nederland in het laatste kwart aan de bak om de winst veilig te stellen. Op een schot over de grond van Carla Rebecchi bracht keepster Veenendaal schitterend redding. Las Leonas bleven vervolgens aanzetten. Ondertussen was Matla geblesseerd uitgevallen, zij speelde het eind van de wedstrijd niet meer mee.

Vijf minuten was voor tijd nam de spanning toe, toen Gorzelany weer op kopcirkel ging staan om een strafcorner te nemen. Nederland hield de adem in. Maar deze keer bracht Veenendaal met haar handschoen redding op haar halfhoge sleeppush. Vervolgens overleefde Oranje de slotfase redelijk makkelijk. In het eindsignaal maakte Kyra Fortuyn de 3-1 nog. Daardoor ging de winst na drie uur en een kwartier hockeyen naar Nederland, dat zich herstelde van de nederlaag van afgelopen zaterdag.

Argentinië – Nederland (1-3)

Stand Team Naam
18′ 1-0 (sc) Argentinië Agustina Gorzelany
31′ 1-1 (sc) Nederland Frédérique Matla
42′ 1-2 (sc) Nederland Yibbi Jansen
60′ 1-3 Nederland Kyra Fortuin