Pro League: Zege Australische heren, bonuspunt dames Nieuw-Zeeland

In het laatste weekend van het Pro League-seizoen troffen Australië en Nieuw-Zeeland elkaar in Perth. Het werd zaterdag een heerlijke hockeydag waarbij de toeschouwers in het Perth Hockey Stadium werden getrakteerd op veertien doelpunten verdeeld over twee wedstrijden. De Australische heren waren met 7-3 te sterk voor Nieuw-Zeeland. Bij de dames pakten de Black Sticks een bonuspunt nadat ze de shoot-outs in hun voordeel hadden beslist. Het duel met de Hockeyroos was geëindigd in 2-2.

De Australische dames kenden in hun voorlaatste Pro League-wedstrijd een vliegende start. De ploeg van bondscoach Katrina Powell zette Nieuw-Zeeland vroeg onder druk. Dat leidde tot foutjes bij de Black Sticks, die hard werden afgestraft voor Australië.

Al na vier minuten leverde balverlies de openingstreffer op van Ambrosia Malone en een minuut later ging Nieuw-Zeeland opnieuw de fout in, waarna Emily Chalker na een mooie combinatie de 2-0 op het bord zette.

Michelsen motor van Black Sticks

Na een groene kaart voor Jane Claxton liep de Australische verdediging achteruit in plaats van druk te zetten op Stacey Michelsen. De aanvoerster van Nieuw-Zeeland dribbelde onbedreigd het veld over en haalde op kopcirkel de trekker met de backhand over: 2-1.

Michelsen was de drijvende kracht van de Black Sticks. Ze versierde ze de eerste Nieuw-Zeelandse corner, die naast ging, en zette Michelsen de aanval op die de gelijkmaker van Hope Ralph opleverde.

Daarna kregen beide ploegen kansen om het duel in de reguliere speeltijd te beslissen. Pro League-topscorer Oliva Merry faalde oog in oog met de Australische keepster Rachael Lynch na een prachtige pass van achteruit. Aan de andere kant nam Maddy Fitzpatrick in kansrijke positie te veel tijd om aan te leggen met haar backhand. Een verdedigende stick voorkwam een succesvolle uithaal van de Australische.

Shoot-outs

In de shoot-outs werden de eerste zes pogingen gemist, waarna Samantha Charlton de score opende voor Nieuw-Zeeland door de bal in de bovenhoek te kegelen. Brooke Peris verzuimde Australië daarna op gelijke hoogte te brengen. Julia King bezorgde Nieuw-Zeeland vervolgens het bonuspunt door Lynch in de luren te leggen en beheerst de bal binnen te tikken.

Australië-Nieuw-Zeeland* 2-2 (2-1)
4’ Ambrosia Malone 1-0
5’ Emily Chalker 2-0
11’ Stacey Michelsen 2-1
36’ Hope Ralph 2-2
*Nieuw-Zeeland wint na shoot-outs (2-0)

Bekijk de stand van zaken in de Pro League voor dames

Australische heren te sterk voor Nieuw-Zeeland

Eerder op de dag rekenden de Kookaburras met ruime cijfers af met Nieuw-Zeeland. Het was aan de Australische westkust een open wedstrijd waarin de Black Sticks in het begin nog mee konden komen, maar uiteindelijk was de ploeg duidelijk de mindere van Australië.

De broederstrijd tussen Jeremy en Leon Hayward werd beslist in het voordeel van Jeremy. De Australiër verschalkte zijn keepende broer tot twee keer toe uit een strafcorner. Leon was tot eind 2015 international voor de Kookaburras waarna hij in het najaar van 2019 debuteerde voor Nieuw-Zeeland.

Na twintig minuten had Australië mede dankzij goals van Hayward, Flynn Ogilvie en Trent Mitton een 3-0 voorsprong opgebouwd. Vlak na de derde treffer verkleinde Sam Lane vanaf kopcirkel de achterstand van Nieuw-Zeeland en na rust werd het zelfs 3-2 via een doelpunt van Stephen Jenness.

Australië herstelde de marge van drie goals door binnen drie minuten twee keer te scoren. Eerst pushte Blake Govers raak uit een strafcorner, waarna Hayward het voorbeeld van zijn teamgenoot niet veel later volgde. Nick Wilson bracht vervolgens de stand, eveneens uit een corner, op 5-3.

Dichterbij konden de Black Sticks niet komen, want Jake Whetton en Tim Brand scoorden voor Australië zodat het duel in 7-3 eindigde.

Australië-Nieuw-Zeeland 7-3 (3-1)
11’ Flynn Ogilvie 1-0
17’ Trent Mitton 2-0
20’ Jeremy Hayward 3-0 (sc)
21’ Sam Lane 3-1 (sc)
34’ Stephen Jenness 3-2
38’ Blake Govers 4-2 (sc)
40’ Jeremy Hayward 5-2 (sc)
41’ Nick Wilson 5-3 (sc)
52’ Jake Whetton 6-3
56’ Tim Brand 7-3