Selectie OS: Van Ass kiest voor Veenendaal, ook Jochems erbij

Paul van Ass heeft de olympische selectie van de Oranje Dames bekendgemaakt. De bondscoach heeft Anne Veenendaal aangewezen als eerste goalie voor Parijs, Josine Koning gaat mee als reserve naar Frankrijk. Ook Marleen Jochems (16 interlands) mag zich opmaken voor haar allereerste Olympische Spelen. 

Van Ass heeft naast Koning ook Pien Dicke (SCHC) en Rosa Fernig (Den Bosch) aangewezen als reserve. Zij reizen wel mee af naar Parijs, maar verblijven buiten het olympisch dorp en zullen in principe geen minuten maken in de 16-koppige selectie. 

Fay van der Elst (Amsterdam), Ilse Kappelle (Amsterdam), Maria Steensma (Pinoké), Elzemiek Zandee (SCHC) en Julia Remmerswaal (HDM) vallen buiten de groep. Van der Elst, Kappelle en Remmerswaal blijven de komende weken wel meetrainen met Oranje. Dat geldt ook voor stagespelers Daantje de Kruijff (Hurley) en Mikki Roberts (Tilburg). Eline Jansen (Kampong) sluit weer aan bij Jong Oranje, om zich voor te bereiden op het EK onder 21 jaar. 

Marleen Jochems en Maria Verschoor. Foto: Willem Vernes

Negen olympische debutanten

De Spelen in Parijs wordt het derde olympische toernooi voor Xan de Waard en Maria Verschoor. Felice Albers, Laura Nunnink, Frédérique Matla, Pien Sanders en Sanne Koolen deden al mee tijdens de Spelen in Tokio. De selectie telt negen olympische debutanten: Joosje Burg, Luna Fokke, Yibbi Jansen, Marleen Jochems, Renée van Laarhoven, Freeke Moes, Lisa Post, Marijn Veen en Anne Veenendaal.

‘We zijn in Nederland gezegend met geweldige hockeyers’, laat Paul van Ass in het persbericht van de hockeybond weten. ‘We hebben een grote groep topspelers om uit te kiezen en daarmee staan we in wisselende samenstellingen al jarenlang aan de wereldtop. Dat is natuurlijk heel fijn, maar het levert ook selectiemomenten op die voor sommigen helaas minder goed uitpakken. Het was geen eenvoudige opgave om tot onze olympische basisselectie en drie reserves te komen.’

De selectie van Van Ass start op maandag 10 juni met de voorbereiding op de FIH Pro League-wedstrijden in Utrecht en Amsterdam (22 tot en met 30 juni). Daarna volgen de uitzwaaiwedstrijden tegen Japan op het complex van Zwolle (14 en 16 juli) als laatste onderdeel van de voorbereiding op de Olympische Spelen. De laatste duels op Nederlandse bodem worden gespeeld met de olympische selectie, inclusief de drie reserves.