11 vragen over de Pro League, de nieuwe competitie van 2019

2019 is het jaar van de eerste editie van de Pro League, de nieuwe landencompetitie waaraan Nederland deelneemt. Op 27 januari spelen zowel de Oranje Heren als de Oranje Dames hun eerste duel, een uitwedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. Tijd voor een nadere uitleg van de Pro League.

Wat is de Pro League nu precies?
De Pro League is een internationale competitie waaraan negen van de beste landen ter wereld meedoen. Elk land speelt vanaf januari tot en met juni acht thuis- en acht thuiswedstrijden. De beste vier teams plaatsen zich voor de Grand Final, die dit seizoen eind juni in het Wagener Stadion in Amsterdam wordt gespeeld. De Pro League komt onder andere in plaats van de Champions Trophy en de Hockey World League en is komend jaar een van de kwalificatietoernooien voor de Olympische Spelen.

Waarom wordt de Pro League geïntroduceerd?
Het voornaamste doel van de Pro League is dat de 144 competitiewedstrijden voor zoveel mogelijk publiek worden gespeeld. Tijdens de Champions Trophy en de Hockey World League werden de wedstrijden waarin het gastland niet actief was vaak voor lege tribunes afgewerkt. In de Pro League wordt iedere competitiewedstrijd gespeeld in het land van het thuisland en is de kans op volle tribunes groter. Dat is goed voor de mondialisering van de sport, vindt de FIH.

De Oranje Dames wonnen in november in Changzhou de laatste editie van de Champions Trophy. Foto: Andre Weening/OrangePictures

Wie doen er mee?
Bij de vrouwen zijn dat naast Nederland (de nummer één van de wereldranglijst) Groot-Brittannië (2), Australië (3), Argentinië (4), Duitsland (5), Nieuw-Zeeland (6), China (10), de Verenigde Staten (12) en België (13).

Bij de mannen naast Nederland (de nummer drie van de wereldranglijst) België (1), Australië (2), Argentinië (4), Duitsland (6), Groot-Brittannië (7), Nieuw-Zeeland (8) Spanje (9) en Pakistan (12).

Deze deelnemers liggen voor vier jaar vast.

Waarom zijn het deze landen die meedoen?
De keuze van de deelnemende teams is niet alleen gemaakt op basis van hun sterkte. De landen die wilden deelnemen, moesten een bid indienen bij de FIH. Dat bid moest onder meer een financiële onderbouwing bevatten, een plan om de stadions vol te krijgen en er moest duidelijk worden gemaakt hoe randzaken als entertainment en publiciteit rond de wedstrijden worden geregeld.

Na de bekendmaking van het concept van de Pro League werd de limiet van het aantal inschrijvingen overschreden. Twaalf mannenteams en veertien vrouwenteams meldden zich aan. De landen die niet door de FIH werden uitgekozen zijn bij de mannen Ierland, Maleisië en Spanje en bij de vrouwen België, Ierland, Italië, Japan en Spanje.

Omdat India zich uiteindelijk terugtrok, werden zowel de mannen van Spanje als de vrouwen van België alsnog toegelaten tot het deelnemersveld van de Pro League.

De Oranje Heren op de Champions Trophy in Breda. Foto: Willem Vernes


Hoe ziet het speelschema eruit?
Het speelschema is hier te vinden. De Oranje Heren en Oranje Dames spelen vóór het begin van de tweede competitiehelft van de Hoofdklasse in maart al hun uitwedstrijden tegen de landen buiten Europa. Daarna spelen ze al hun thuisduels en hun uitwedstrijden tegen de landen binnen Europa.

De mannen van Spanje en wereldkampioen België trappen op 19 januari in Valencia de Pro League af. Op 27 januari spelen zowel de Oranje Heren als de Oranje Dames hun eerste duel, een uitwedstrijd tegen Nieuw-Zeeland.

Waar wordt nu precies om gestreden?
Buiten de winst van de Pro League om staat dit jaar deelname aan de Olympische Spelen van Tokio op het spel. Hoe dat precies zit? Ga daar maar even voor zitten, want het is best een ingewikkeld verhaal.

De vier beste landen van de Pro League plaatsen zich voor het olympisch kwalificatietoernooi, eind 2019. Dit doen ze samen met zes landen die de Hockey Series winnen – een nieuw toernooi voor landen die niet aan de Pro League meedoen – plus de vier hoogst geplaatste landen op de wereldranglijst die zich via deze wegen niet voor het olympisch kwalificatietoernooi hebben weten te kwalificeren. Deze veertien teams strijden in één knock-out-ronde (twee thuiswedstrijden voor het land dat het hoogst op de wereldranglijst staat) om zeven olympische tickets.

De vier overige olympische tickets gaan naar de winnaars van de intercontinentale kampioenschappen, zoals het EK. Japan is als gastland en bovendien als winnaar van de Asian Games, zowel bij de mannen als de vrouwen, al verzekerd van de twaalfde en laatste plek op de Olympische Spelen.

Op welke locaties wordt er in Nederland gespeeld?
Bij vijf verschillende clubs. Dit zijn Amsterdam, Den Bosch, Oranje-Rood, Rotterdam, Kampong. De Grand Final vindt van 27 tot en met 30 juni plaats in het Wagener Stadion in Amsterdam.

Naast de acht thuiswedstrijden van zowel de Oranje Dames als de Oranje Heren worden ook drie thuiswedstrijden van Pakistan (mannen) in Nederland tegen Oranje (16 juni, Kampong), Nieuw-Zeeland (20 juni, Amsterdam) en Spanje (23 juni, Amsterdam) gespeeld.

Waarom is er voor de speellocaties niet voor kleinere clubs gekozen, zoals bij de Rabo Super Serie?

Omdat de FIH de Pro League groot neerzet en hoge eisen aan de accommodaties stelt. De FIH vraagt bijvoorbeeld een stadionuitstraling en minimaal 4000 tribuneplaatsen, waarvan een deel overdekt. Ook moet het licht aan hoge eisen voldoen.

Met welke selecties treedt Oranje aan?
De selecties mogen uit 32 spelers bestaan, waarvan er tijdens een wedstrijd achttien mogen spelen. Dat biedt de mogelijkheid tot het gebruik van een roulatiesysteem. Bondscoach Alyson Annan van de Oranje Dames heeft de 32 speelsters al bekendgemaakt, bondscoach Max Caldas van de Oranje Heren heeft dat alleen met de eerste twintig namen gedaan. Op de internationale website van de Pro League zijn de selecties van de buitenlandse teams te vinden.

Waar kun je kaarten kopen voor de wedstrijden in Nederland?
Dat kan op fihproleague.nl.

Worden de wedstrijden van Oranje van Pro League uitgezonden op televisie?
Ziggo Sport heeft de televisierechten gekocht voor het uitzenden van de Pro League. Ziggo Sport zendt deze wedstrijden niet alleen live uit via het gratis sportkanaal voor abonnees (kanaal 14), maar ook via Ziggo Sport Totaal, dat bij iedere distributeur in Nederland te verkrijgen is.