Fernig vecht na blessure voor laatste kans: ‘Blij dat ik er weer sta’
Verdediger Rosa Fernig (vijf interlands) kende op persoonlijk vlak met Den Bosch een topseizoen. Maar een hamstringblessure zorgde ervoor dat Fernig alsnog een vraagteken is geworden voor het EK in Mönchengladbach, half augustus. Zaterdagmiddag maakte zij in Antwerpen haar rentree, bij de 2-0 winst op België.
Halverwege mei, op de laatste training voor de halve finale van de play-offs tegen Amsterdam, greep de 22-jarige verdediger van Den Bosch naar haar hamstring. Het schoot er opeens in. Ze wist direct genoeg. Ze kon de play-offs uit haar hoofd zetten.
Fernig, voor wie het EK in Mönchengladbach (18-27 augustus) haar eerste toernooi in het Nederlands elftal kan worden, begon vervolgens met revalideren. Halverwege juni stonden de signalen weer op groen. In Londen keerde Fernig terug binnen de lijnen, tegen de Verenigde Staten (6-0 winst). Maar vervolgens kreeg zij te maken met een terugslag. Opnieuw was het haar hamstring die haar parten speelde.
‘Dat was natuurlijk vervelend. Aan de ene kant wil je jezelf bewijzen aan de bondscoach. Aan de andere kant wil je je lichaam niet te zwaar belasten. Dan ben je nóg verder van huis. Als het tegen de Verenigde Staten goed was gegaan, had ik het blok in Amsterdam waarschijnlijk ook gespeeld. Nu moest ik weer gaan revalideren’, blikte Fernig terug na de wedstrijd tegen België, haar vijfde interland.
Sinds haar debuut in Oranje in november waren haar nog weinig interlands gegund om zich te bewijzen aan bondscoach Paul van Ass, door haar hamstringblessure. Mede daardoor maakte hij afgelopen week nog niet de EK-selectie, maar een 22-koppige EK-trainingsgroep bekend, waarvan Fernig deel uitmaakt. Zodoende koopt Van Ass tijd om de talentvolle verdediger in actie te kunnen zien en haar grondig te kunnen beoordelen. Bovendien heeft hij ook nog wat extra tijd nodig om andere belangrijke knopen door te hakken.
Ik heb weleens betere wedstrijden gespeeld. Dat geef ik eerlijk toe. Ik moest weer even wennen Rosa Fernig
Bij de 2-0 winst op het België van topcoach Raoul Ehren haalde Fernig nog niet direct haar topniveau. ‘Ik heb weleens betere wedstrijden gespeeld. Dat geef ik eerlijk toe. Ik moest weer even wennen. Maar ik ben blij dat ik er weer sta en deze wedstrijden mee kan doen. Met mijn hamstring ging het goed. Belangrijk voor mij is nu om weer wat ritme te pakken. Hopelijk gaat het dan vanzelf beter. Ik maak me daar geen zorgen over.’
Fernig speelde zaterdag vooral als rechtsback, in het Belgische nationale hockeystadion in Antwerpen. Bij Den Bosch staat zij vaak centraal achterin. Hoewel Den Bosch dit jaar de landstitel niet won, kende Fernig op persoonlijk vlak een topseizoen. Ze kan niet alleen onwijs goed verdedigen, ze heeft met de enorme hoeveelheid kracht in haar sterke lichaam ook een geweldige scoop in huis. Niet voor niets eindigde zij op de zesde plaats in de verkiezing van de Gouden Stick, als beste speelster van Den Bosch. Haar scoop kan weleens in haar voordeel zijn in de concurrentiestrijd in het Nederlands elftal. Al wil Oranje onder Paul van Ass liever verzorgd hockeyen dan van achteruit ballen naar voren scoopen.
Concurrentiestrijd achterin: wie selecteert Van Ass?
Het is sowieso interessant om te zien wat er de komende weken gaat gebeuren. Van de 22-koppige groep ligt het in lijn der verwachting dat derde keepster Julia Remmerswaal afvalt. Eigenlijk geldt dat ook voor de nu nog geblesseerde Kyra Fortuin, al zijn haar kansen volgens Van Ass niet nul. Daarna moeten er nóg twee speelsters het veld ruimen. In principe lijkt er in de EK-selectie plaats voor maximaal vijf verdedigers. Lisa Post viel afgelopen week af.
WK-gangers Sabine Plönissen, Renée van Laarhoven en Sanne Koolen hebben waarschijnlijk goede papieren voor de EK-selectie, gezien hun cv. Margot van Geffen en Pien Sanders kunnen allebei achterin spelen, maar het ligt voor de hand om minimaal één van hen door te schuiven naar het middenveld. Dat zou achterin ruimte scheppen voor Fernig. Mocht Van Ass toch besluiten om géén van die twee speelsters door te schuiven, dan moet er waarschijnlijk alsnog een verdediger af. Mocht Fernig fit zijn en overtuigen, dan zijn het misschien Plönissen, Van Laarhoven en Koolen die zich zorgen moeten gaan maken.
Fernig: ‘Hopelijk mag ik het EK spelen. Dat wordt wel mijn doel, in principe. Maar dan moet ik wel fit zijn. Daar ga ik honderd procent voor. Ik blijf de komende tijd keihard werken. Het EK zou voor mij een mooie uitdaging zijn. Ik probeer me nu aan Paul te laten zien. Ik doe mijn best. Dat is uiteindelijk alles wat ik kan doen.’