FIH: degradatie uit Pro League vanaf 2022
De degradatieregeling voor de FIH Pro League, waarop FIH-directeur Thierry Weil al eerder hintte, gaat er vanaf 2022 definitief komen. Het land dat in dat vierde jaar van de Pro League als laatste eindigt, moet de nieuwe prestigieuze competitie verlaten. Die plek wordt opgevuld door de winnaar van een nieuw toernooi: de FIH Intercontinental Cup.
Dat heeft de Executive Board van de FIH, die afgelopen dagen bij elkaar was, besloten op een vergadering in Lausanne. De huidige negen landen bij de mannen en bij de vrouwen hebben bij de start van de Pro League de garantie gekregen dat de competitie de eerste vier jaar gesloten blijft. Op deze manier hoopt de FIH dat de landen hun volledige commitment aan de Pro League geven.
In de eerste zes maanden van dit jaar werd de eerste editie van de Pro League gespeeld. De Nederlandse dames wonnen het toernooi, de Oranje Heren werden derde. Bij de mannen werd Nieuw-Zeeland laatste, bij de vrouwen de Verenigde Staten. Op 11 januari start de tweede editie van de Pro League met een gewijzigd speelschema, waardoor de teams minder hoeven te reizen. In tegenstelling tot dit jaar is er volgend jaar ook geen Grand Final, maar wint het team dat na de reguliere competitie bovenaan staat.
De nieuwe FIH Intercontinental Cup krijgt een andere opzet dan de Pro League. Dit wordt een jaarlijks terugkerend toernooi met de acht hoogst geplaatste landen op de wereldranglijst, die niet deelnemen aan de Pro League. Voor de mannen en vrouwen komen aparte toernooien in verschillende landen. De eerste editie van de Intercontinental Cup is in 2021. Locaties zijn nog niet bekend.
Aanpassing systeem wereldranglijst
De FIH heeft ook besloten het systeem voor bepaling van de wereldranglijst te veranderen. Er komt vanaf 2020 een wereldranglijst die na elke gespeelde wedstrijd wordt aangepast. Volgens de FIH is het nieuwe systeem eerlijker, minder subjectief, geeft het ook de kleinere landen meer kansen om punten te vergaren voor de wereldranglijst en moet het hen ook stimuleren meer internationale wedstrijden te spelen.
Op hoofdlijnen werkt het systeem als volgt: bij elke bij de FIH aangemelde interland zijn punten voor de wereldranglijst te verdienen. Het aantal punten dat wordt verdiend, hangt af van het resultaat van de wedstrijd, het verschil in posities op de wereldranglijst vóór de wedstrijd en het belang van de wedstrijd.
Ter illustratie: als de Nederlandse dames tegen de Belgische dames een interland spelen, krijgen de Red Panthers bij winst op Nederland meer punten dan wanneer de Oranje Dames winnen. Wordt dit duel op een EK gespeeld, dan is het puntenaantal dat kan worden verdiend groter dan wanneer het een Rabo Super-wedstrijd betreft. Nadere details over het systeem worden door de FIH later dit jaar naar buiten gebracht.