Nederland boekt krappe zege op China bij weerzien met Annan
Het weerzien met Alyson Annan – oud-bondscoach van het Nederlands elftal – is voor Oranje geëindigd in een krappe overwinning. Op het complex van Rotterdam won Nederland dinsdagavond met 2-1 van China, door een doelpunt van Maria Verschoor halverwege het vierde kwart.
Op uitbundige wijze riep de speaker haar plotseling naar voren, een half uur voor het begin van de wedstrijd. ‘Bij het horen van deze naam worden ze in haar vaderland Australië helemaal gek’, sprak hij in de microfoon. ‘Laten wij haar eens in het zonnetje zetten, dames en heren. Alyson Annan is vandaag 49 jaar geworden.’
Met een glimlach op haar gezicht stapte ze uit de anonimiteit van de dug-out en zette ze haar eerste voetstappen op de groene mat. Vriendelijk zwaaide ze naar het publiek. Stockey, de mascotte van Oranje, trakteerde haar op een warme knuffel. Op verzoek van de speaker begonnen de mensen op de tribune ‘Lang zal ze leven’ te zingen. De speelsters van China vormden een kring om haar heen en zongen in het Engels ‘Happy birthday’. Er was ook een ballon voor haar geregeld.
‘Ja, dat heeft ze toch wel verdiend hoor’, sprak de speaker, ongetwijfeld verwijzend naar de volle prijzenkast die het Nederlands elftal onder haar vleugels gewonnen heeft. Aan de andere kant van de middenlijn lieten de internationals van Oranje het feest langs zich heen gaan. Zij waren druk bezig met hun warming-up.
Onderzoek naar prestatiecultuur
Dit was de eerste keer sinds het afscheid halverwege januari dat het Nederlands elftal oog in oog stond met Annan. In de evaluatie van de gewonnen Olympische Spelen van Tokio werd duidelijk dat een aanzienlijk deel van de spelersgroep grote moeite had met de prestatiecultuur bij Oranje. De KNHB greep in en stelde een externe begeleider en vertrouwenspersoon aan. Daarnaast werd een onafhankelijk onderzoek ingesteld. Nog voor het onderzoek was afgerond, trok Annan haar conclusies.
‘De afgelopen maanden heb ik inzicht gekregen in de punten waar wij als team, staf en individu mee aan de slag konden gaan. Er is naar mijn mening geen verschil van inzicht over wat er te verbeteren valt, maar wel over de aanpak daarvan. Ik heb daar voor mezelf een grens getrokken en dit is helaas de consequentie’, verklaarde Annan destijds.
Eind maart kwam de harde conclusie naar buiten van het onafhankelijk onderzoek naar de misstanden bij het Nederlands team, uitgevoerd door Fijbes Consultancy. De ambities en wil om te winnen waren de afgelopen jaren binnen het Nederlands elftal zo groot dat een ‘blinde vlek’ was ontstaan voor het welzijn van de speelsters. In de conclusies van het rapport werd (alleen niet met naam) ondubbelzinnig verwezen naar de in januari vertrokken Annan. De speelsters ervoeren ‘onprettige, kwetsende en dubbelzinnige interacties in relatie tot de bondscoach’, stond in de samenvatting van het rapport.
Doelpunt van Laurien Leurink
Ongetwijfeld speelde het verleden dinsdagavond mee in de hoofden van de speelsters van Oranje, maar op geen enkele wijze was enige vorm van vijandigheid te zien. De sfeer in Rotterdam was ontspannen. Voor het begin van de wedstrijd beklom Jamilon Mülders de tribune en smolt hij in innige omhelzingen samen met Alyson Annan en Albert-Kees Manenschijn, assistent van Annan bij het Nederlands elftal en nu ook bij China.
Zodra de bal rolde, was ook aan de speelsters weinig opvallends te zien. Vanaf de afslag was het een interland zoals eigenlijk elke interland. Behalve dan dat Nederland het lastig gemaakt werd door China. Nederland speelde niet geweldig, maar was wel sterker dan China, dat bijna zestig minuten met z’n elven verdedigde. Via Freeke Moes, Lidewij Welten en Maria Verschoor haalde Oranje in het eerste kwart al snel een handvol kansen.
Middenvelder Xan de Waard droeg als eerst van de drie benoemde captains de aanvoerdersband. Zij was in het tweede kwart met een combinatie met Felice Albers dichtbij een doelpunt. Frédérique Matla had kunnen scoren, maar haar backhandschot werd knap gepakt door de keepster, waardoor het 0-0 bleef.
Vanachter het Chinese doel werd er vlak voor het begin van de rust prachtige vuurwerk aangestoken, het teken dat er uiteindelijk toch gescoord werd. Vanaf de rechterflank gaf Laurien Leurink een voorzet op Lidewij Welten, waarna de bal via een Chinese voet in het eigen doel belandde. Even leek het doelpunt misschien te worden afgekeurd. Maar na het bestuderen van de videobeelden oordeelde de VAR dat het een geldige goal was.
China komt op gelijke hoogte
Dat leek misschien de opening naar een grotere voorsprong te zijn. Maar het was juist China dat het agressiefst uit de kleedkamer kwam. Aanvaller Yang Chen was het eindstation van een mooie combinatie. Slim stapte ze weg bij verdediger Pien Sanders, waarna ze uit de draai binnenschoot: 1-1. Op het gezicht van Annan verscheen een glimlach, zittend op de tribune, waar vandaan ze haar elftal coacht.
Oranje liet de bal vervolgens rond gaan en probeerde op die manier de handbalverdediging van China uit elkaar te trekken. Maar de olympisch kampioen speelde te statisch. Het derde kwart werd niet één serieuze kans gecreëerd, tot tien seconden voor tijd. Toen raakte Margot van Geffen met een flats de schoen van de Chinese keepster.
Geduldig loerde Nederland op zijn kans. In het vierde kwart werden er twee strafcorners gehaald, die door Yibbi Jansen allebei niet werden verzilverd. Op dat moment werd een stunt van Annan een steeds realistischer scenario. Maar acht minuten voor tijd ontplofte het publiek van opluchting toen Maria Verschoor met haar backhand alsnog de bevrijdende 2-1 binnenschoot. Een sleeppush van Matla werd in de slotminuten gestopt door de keepster, waardoor het 2-1 bleef. Woensdagavond volgt opnieuw een confrontatie met China.
Nederland – China 2-1 (1-0)
29. Laurien Leurink 1-0
31. Yang Chen 1-1
52. Maria Verschoor 2-1
Lees hieronder de hoogtepunten van het Pro League-duel tussen China en de Oranje Dames in Rotterdam