Alyson Annan doet goede zaken met China in de Pro League

Alyson Annan heeft met China een uitstekend weekend achter de rug in de Pro League. De Aziaten visten vijf punten op tegen Nieuw-Zeeland (1-1, winst na shoot-outs) en de Verenigde Staten.

De ploeg van Annan had in de eerste vier Pro League-duels van dit seizoen pas twee punten verzameld. Maar in het Nieuw-Zeelandse Wellington ging China als de brandweer. Zaterdagnacht werd er gelijkgespeeld tegen het gastland, dat afgelopen zomer nog kwartfinalist op het WK was. Dat gebeurde in een doldwaze 33ste minuut, waarin Nieuw-Zeeland eerst op voorsprong kwam. Binnen zestig tellen was het echter alweer gelijk, waarna China ook de shoot-outs beter nam en dus een bonuspunt meesnoepte. 

Een dag later trok de ploeg van Annan, sinds mei aan het roer bij China, de goede vorm door tegen Amerika dat met 4-1 werd verslagen. Bingfeng Gu was met twee rake corners en een benutte strafbal de grote mevrouw bij de nummer tien van de wereld. Ze verstevigde haar status als meest productieve Chinese international ooit in de Pro League en staat nu op veertien treffers.

Vertekenend beeld

Team USA, de laatste jaren flink afgegleden op de mondiale ladder, pakte vrijdag verrassend twee punten tegen Nieuw-Zeeland. Na zestig minuten stond het daar 1-1. De shoot-outs vielen vervolgens uit in het voordeel van de Amerikanen. Sanne Caarls, oud-speelster van Bloemendaal, maakte in dat duel de openingsgoal.

Voor zowel Nieuw-Zeeland als de VS waren het de eerste wedstrijden van het Pro League-seizoen. China heeft er inmiddels al zes duels opzitten, waardoor de stand in deze landencompetitie een zeer vertekenend beeld geeft.

China neemt daarop nu de vijfde plaats in, maar heeft bijvoorbeeld meer verliespunten dan nummer acht Amerika. Argentinië is koploper met veertien punten uit acht wedstrijden, maar Nederland is de enige ploeg die nog geen schade opliep. De formatie van Paul van Ass won al z’n vier ontmoetingen en komt pas in juni weer in actie. In de tussentijd worden er maar liefst twintig andere duels afgewerkt.