Alyson Annan: ‘Ik hoef niet op Oranje terug te komen’

‘Daar ga ik niet op in’, zegt Alyson Annan dinsdagavond in Rotterdam. Na de Pro League-wedstrijd Nederland-China (2-1) luidt de vraag van de media hoe ze terugblikt op haar breuk met Oranje. ‘Voor mij is dat niet interessant. Ik hoef daar niet meer op terug te komen. Als bondscoach van China ben ik met een heel mooi project bezig. Daar richt ik me nu op.’

Voordat dinsdagavond de eerste bal rolt, krijgen journalisten in het perscentrum te horen wat de wensen van de oud-bondscoach van het Nederlands elftal zijn. Ze heeft laten weten dat ze bereid is om na de wedstrijd een interview te geven, zoals gebruikelijk. Maar alleen vragen die betrekking hebben tot China, zullen door haar worden beantwoord. Terugblikken op de situatie bij Oranje, doet ze niet.

Toch blijft het Nederlands elftal vrijwel het hele gesprek de olifant in de kamer. Middenin het interview, dat plaatsvindt op het veld, schieten haar ogen alle kanten op. In de verte maken sommige internationals van Oranje en andere bekenden oogcontact met haar. Af en toe zwaait ze naar iemand. Afgeleid door dit alles zoekt Annan soms naar de juiste woorden. Eva de Goede, die dinsdag alleen de warming-up meedeed, komt aan het eind van het interview naar de speelhelft van China gelopen om Annan te trakteren op een warme knuffel.

Een half uur voor het begin van de wedstrijd werd Annan door de speaker naar voren geroepen. Hij zweepte het publiek op om voor haar 49ste verjaardag ‘Lang zal ze leven’ te zingen. Op de vraag of het een warm welkom was, antwoordt Annan: ‘Ja, hoor. Het was prima. Het is gek om tegenover de meiden te staan, omdat ik ze een tijd niet heb gezien. Maar meer ook niet. Gesproken heb ik ze nog niet. Ik wacht zo meteen wel eventjes. Ik zal nog wel even een praatje met ze maken.’

Internationals van China zingen voor de jarige Alyson Annan. Foto: Bart Scheulderman

Het avontuur bij China bevalt me fantastisch Alyson Annan

Na het vertrek van Annan halverwege januari bij Oranje ontdekte ze hoe goed ze als coach in de markt lag. Binnen een dag na de bekendmaking kreeg ze al een telefoontje van de Chinese hockeybond, vertelt ze. De beslissing om wel of niet met de Aziaten in zee te gaan, schoof Annan voor zich uit. Aanvankelijk vond ze het nog te vroeg. Maar de Chinezen bleven haar maar bellen. Nadat ze terugkeerde uit haar vaderland Australië, waar ze op vakantie was, hakte ze de knoop door en rondde ze de contractbesprekingen af.

‘Vijf weken geleden ontmoette ik de meiden in Valencia voor het eerst. Ik kende helemaal niemand. Ik heb de selectie ook niet zelf samengesteld. Ik kreeg een groep speelsters en daar moest ik het meedoen. Ik vertrouw op de keuzes van de staf’, zegt Annan. ‘Het avontuur bij China bevalt me fantastisch. Het is leerzaam, leuk en uitdagend. Ik heb het erg naar mijn zin. Het WK is voor ons totaal onbelangrijk. We willen natuurlijk wel goed voor de dag komen, maar de Asian Games zijn belangrijker. We zijn een team in ontwikkeling. Als we op het WK de kwartfinale halen, zijn we hartstikke blij. Ik denk dat het ons moet kunnen lukken.’

Alyson Annan met haar assistent Albert-Kees Manenschijn. Foto: Koen Suyk

Haar voormalige coach Ric Charlesworth is haar assistent

Mandarijn, de taal die in China wordt gesproken, spreekt Annan niet. Haar speelsters spreken geen Engels. Daarom heeft Annan ervoor gekozen om de eerste interlands niet plaats te nemen in de dug-out, maar op de tribune. Rechts van haar zat dinsdagavond haar tolk, die Annans aanwijzingen doorbelt naar de bank. De tree onder haar was gereserveerd voor Albert-Kees Manenschijn, haar assistent bij het Nederlands elftal die ze heeft meegenomen naar het Chinese team. Links van haar zat haar voormalige bondscoach Ric Charlesworth, waarmee ze als speelster olympisch goud won op de Spelen van 1996 en 2000.

‘Toen ik op vakantie in Australië was, heb ik hem een paar keer gesproken. Op een gegeven moment stuurde hij mij een bericht. Mocht je iemand zoeken, weet dan dat ik vrij ben. Tegen hem zeg ik natuurlijk geen nee. Hij is een geweldige coach. Ik vind het hartstikke leuk om met hem samen te werken. Het was natuurlijk wel even wennen. Ik ben gewend dat hij zegt wat er moet gebeuren. Dat is hij zelf ook gewend. Maar nu ben ik de coach en is hij mijn assistent’, glimlacht Annan.

In China is Annan nog niet geweest. Na het wereldkampioenschap reist ze daar voor het eerst naartoe. Dan ontmoet ze ook de rest van de spelersgroep.

Eerst landt aan het eind van deze week de grote baas van de Chinese hockeybond in Nederland, om met haar te spreken over een contractverlenging. Aanvankelijk liep haar verbintenis tot en met de Asian Games, maar die zijn onlangs vanwege de coronapandemie met ruim een jaar uitgesteld naar oktober 2023. ‘Als we ons niet kwalificeren voor de Spelen, volgen na Asian Games al snel de olympische kwalificatiewedstrijden. Dus wat mij betreft tekenen we tot en met Parijs.’