Nederland overtuigt met soevereine 2-4 zege op Spanje

Nederland heeft zaterdagmiddag ook het tweede duel in de FIH Pro League tegen Spanje gewonnen. Na de spectaculaire 3-4 overwinning van vrijdag voor een met kinderen volgepakt Estadio Beteró, overtuigden de Oranje Heren zaterdag in een veel leger stadion met een soevereine 2-4 zege.

Met zes punten uit twee wedstrijden kon de trip naar Valencia qua resultaat niet beter. Ook kreeg het gemoed in het Oranje-kamp een flinke oppepper van de dubbele zege. De ploeg van bondscoach Max Caldas kwam toch een beetje in mineur terug uit Azië, waar het goede trainingskamp in Maleisië werd gevolgd door een slechte beurt tegen India (5-2 verlies). Weliswaar speelde Oranje in het tweede duel een stuk beter (3-3), maar met minder dan zes maanden voor de start van de Spelen snakken de Oranje Heren naar een serie goede wedstrijden en zeges.

Intensiteit, een hoog energielevel en levelen, zijn daarin de sleutelbegrippen. Caldas en zijn staf bereiden de spelers vooraf tot in de puntjes voor op de tegenstander. Op tactisch vlak zijn er geen verrassingen voor de spelers. Maar de bondscoach wil niet dat de spelers daardoor in de denkmodus komen, ze in hun ijver om het strijdplan zo goed mogelijk uit te voeren meer denken dan doen.

Bjorn Kellerman juicht nadat hij de 1-4 heeft gescoord voor Oranje. Foto: David Aliaga)

Dit overkwam Oranje in de eerste olympische kwalificatiewedstrijd tegen Pakistan, waardoor ternauwernood met 4-4 gelijk werd gespeeld, en ook in het eerste duel met India. In beide gevallen herstelde Oranje zich een dag later, maar op de Olympisch Spelen kan de denkmodus Oranje fataal zijn. Caldas drukt zijn spelers daarom op het hart vanaf het eerste fluitsignaal ‘aan’ te staan. Niet denken maar doen, spelen met het hart.

Geconcentreerd

Caldas peperde dat zaterdag vooraf dezelfde achttien spelers in als in de eerste wedstrijd. Dat betekende dat middenvelder Robbert Kemperman, nog niet helemaal wedstrijdfit na een peesblessure, en reserve Teun Beins vanaf de tribune toekeken. Doelman Sam van der Ven bleef zestig minuten op de bank.

Ook de Spaanse coach Frederic Soyez stuurde nagenoeg dezelfde equipe het veld in. Opnieuw ontbrak de zieke Xavi Lleonart, dé sterspeler van de Spanjaarden, en de ervaren vedette Pau Quemada (270 caps), die kampt met knie- en schouderproblemen. In het doel kon Soyez nu wel beschikken over Quico Cortes, die zijn driehonderdste interland speelde.

Jip Janssen legt aan voor de 0-1. Foto: David Aliaga)

Oranje was zaterdag niet naar Estadio Beteró gekomen om de 36-jarige goalie een rustige jubileumwedstrijd te bezorgen, dat werd vanaf de eerste minuut al duidelijk. Oranje speelde geconcentreerd en begon goed. Na twee plaagstoten van de Spanjaarden, waarbij Pirmin Blaak goed redding bracht, was de eerste echte kans voor Oranje. Een hoge bal van Sander de Wijn werd goed verwerkt door Hertzberger, die de bal bij Seve van Ass kreeg. De flats van de middenvelder was een prooi voor de jubilerende Cortes.

Diezelfde goalie zag twee minuten later de bal voorbij scheren na een briljante actie van Jeroen Hertzberger. De aanvaller soleerde door de Spaanse defensie, speelde zich vrij op de backhand, maar sloeg net over in plaats van in het doel. Het was de beste kans in het eerste kwart dat eindigde in 0-0.

Weer Jip Janssen

In het tweede kwart kwam Oranje lange tijd niet verder dan een gevaarlijke steal van Bjorn Kellerman, die op Cortes stuitte. Tot Oranje na 25 minuten de eerste strafcorner van de wedstrijd kreeg na een handige actie van Thijs van Dam. Met Jip Janssen op de kop van de cirkel betekende dat alarmfase 1 voor de Spanjaarden. Die hoopten ongetwijfeld op hun held Cortes, maar ook de ervaren goalie was volstrekt kansloos op de pegel van Janssen: 0-1. Zijn vierde treffer in twee duels met Spanje, zijn 16de in 32 interlands.

Thierry Brinkman kijkt hoe de 0-2 achter Cortes gaat. Foto: David Aliaga

Thijs van Dam kreeg drie minuten na rust al een kans om de wedstrijd voortijdig te beslissen, maar na een rebound van Cortes miste hij volledige vrij voor het doel. Het was uitstel van executie, want een paar minuten later was het toch 0-2. Na een goede loopactie van Van Dam reageerde de scherpe Thierry Brinkman attent en tikte van dichtbij de 0-2 binnen.

Oranje was in die fase echt veel beter van de Spanjaarden, maar de ploeg van Caldas liet zich toch weer verrassen. En net als vrijdag, toen de Spanjaarden drie keer scoorden uit een strafcorner, was het weer raak vanaf de kop van de cirkel. Bij de eerste corner bracht Blaak nog redding, maar bij de tweede was het uit de rebound alsnog raak via een droge backhand van Marc Miralles: 1-2.

Oplossing verdedigende corner?

Op weg naar Tokio hebben Caldas en zijn manschappen daar nog wel een wereld te winnen. Oranje kon jarenlang bouwen op het uitlopen van Sander de Wijn, die menig treffer voortijdig verijdelde. De verdediger is echter duidelijk: hij gaat dat niet meer doen. Caldas werkt achter de schermen al hard aan andere oplossingen. Er zijn in de wereld namelijk ploegen met een veel betere corner dan de Spanjaarden.

De tegentreffer van Spanje had nu geen consequenties voor het resultaat. Oranje raakte er niet door van slag en herstelde als snel de orde. Mink van der Weerden maakte eerst de 1-3, waarna Bjorn Kellerman tien minuten voor tijd de wedstrijd besliste: 1-4. Het slotakkoord was voor Ricardo Sanchez (2-4), die profiteerde van een slordige slotfase waarin Oranje tot frustratie van Caldas de teugels te veel liet vieren.

Met de zes punten en het nodige huiswerk op zak vertrekt Oranje komende week richting Argentinië waar half februari de volgende dubbel in de Pro League tegen de Zuid-Amerikanen op het programma staat.

Spanje – Nederland (2-4)

Stand Team Naam
26′ 0-1 (sc) Nederland Jip Janssen
36′ 0-2 Nederland Thierry Brinkman
44′ 1-2 (sc) Spanje Marc Miralles
45′ 1-3 (sc) Nederland Mink van der Weerden
50′ 1-4 Nederland Bjorn Kellerman
59′ 2-4 Spanje Ricardo Sanchez

 

De Oranje Heren spelen vandaag in de FIH Pro League de tweede confrontatie tegen Spanje. De mannen van bondscoach Max Caldas wonnen vrijdag in Estadio Betero in Valencia de eerste wedstrijd met 3-4. Dat betekende de eerste overwinning in 2020 voor Nederland. 26 uur na de afslag van vrijdag staat de ploeg van Caldas opnieuw tegenover Spanje. Mis niets in dit liveblog.