Vijf ronkende Oranjestats uit het vijfde Pro League-seizoen

Het vijfde seizoen van de FIH Pro League zit erop. De Oranjevrouwen wonnen de landencompetitie voor de vierde keer, de mannen verloren hun titel aan Australië. We doken in de data van de 144 wedstrijden om je de vijf meest opvallende Oranje-statistieken uit de Pro League voor te schotelen.

1️⃣ Yibbi Jansen op dreef

Niemand was dit seizoen in de Pro League zo vaak betrokken bij een doelpunt als Yibbi Jansen. De veelzijdige middenvelder nam negentien van de 63 goals van Oranje voor haar rekening (ruim dertig procent) en gaf ook nog eens vijf assists. Met haar negentien goals in vijftien duels was ze met afstand de meest trefzekere speelster: de Argentijnse strafcornerspecialist Agustina Gorzelany werd tweede in het klassement met elf goals.

Niet eerder in de vijfjarige historie van de Pro League was een international zo productief in één seizoen als Jansen. Het vorige doelpuntenrecord was in handen van de Nieuw-Zeelandse Olivia Merry (vijftien treffers in 2019).

Yibbi Jansen met de prijs voor topscorer van het Pro League-seizoen. Foto: FIH

2️⃣ Recordzege op Argentinië

Zeven maanden geleden trokken de Oranjevrouwen als een wervelwind door de Argentijnse speelstad Santiago del Estero, met de ene monsterzege na de andere. De ploeg van bondscoach Paul van Ass begon het Pro League-seizoen met een 8-0 winst op Groot-Brittannië, maar de echte klappers kwamen daarna tegen aartsrivaal Argentinië. De eerste ontmoeting tussen beide landen eindigde al in een indrukwekkende 4-1 zege voor Nederland, bij het tweede duel stond er zelfs 7-1 op het scorebord in Oranje’s voordeel. Dat betekende de grootste overwinning ooit van Nederland op Las Leonas.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door OranjeHockey (@oranjehockey)

3️⃣ Primeur voor Jip Janssen

Jip Janssen kan eigenlijk alleen van individuele prijzen genieten als ze samenvallen met een mooie teamprestatie. Dat de strafcornergigant van Oranje vorige week zondag vlak na afloop van de nederlaag tegen België (3-5) de prijs voor topscorer van het Pro League-seizoen kreeg overhandigd, bracht dan ook niet meteen een euforisch gevoel teweeg. Toch mag Janssen trots zijn op de bijdrage die hij deze jaargang leverde aan de wedstrijden van Oranje.

In vijftien Pro League-duels was de verdediger goed voor vijftien doelpunten, drie meer dan de Australiër Blake Govers en de Indiër Harmanpreet Singh (beiden twaalf treffers). Janssen schoot twaalf keer raak uit een strafcorner, benutte drie keer een strafbal en veroverde zo zijn eerste topscorerstitel in de Pro League. In het Oranje van bondscoach Jeroen Delmée is Janssen al langer van grote waarde. Daar is hij met 41 goals en acht assists in 57 interlands direct betrokken bij 49 doelpunten.

Jip Janssen in het middelpunt van de feestvreugde na één van zijn vijftien treffers in de Pro League dit seizoen. Foto: Willem Vernes

4️⃣ Zeldzame thuisnederlaag

Op 24 juni leden de Oranjevrouwen van Paul van Ass een historische nederlaag in de FIH Pro League. In Utrecht was het België van bondscoach Raoul Ehren met 1-2 te sterk. Dat betekende niet alleen de eerste Belgische zege ooit op Oranje in een competitieve interland, maar ook een zeldzame thuisnederlaag voor de Oranje-hockeysters.

België was die dag na Canada, Australië (twee keer) en Argentinië (drie keer) pas de vierde ploeg in 92 wedstrijden die erin slaagde het Nederlands elftal in een toernooi-ontmoeting op Nederlandse bodem over de knie te leggen. En de Red Panthers waren dus de eerste Europese ploeg die dat flikte. De laatste keer dat Oranje een competitieve thuisinterland had verloren, was achttien jaar geleden: 2-3 tegen Argentinië in de Champions Trophy van 2006 in Amstelveen.

Joosje Burg vecht een pittig duel uit met de Belgische Stephanie Vanden Borre. Foto: Willem Vernes

5️⃣ Brinkman Koning Veldgoal

In de afsluitende Pro League-wedstrijd tegen België (3-5 nederlaag) bevestigde Oranje-aanvoerder Thierry Brinkman andermaal zijn status als Koning Veldgoal. Hij tikte attent een hoge voorzet van Floris Wortelboer tegen de touwen en timmerde daarna fraai met de backhand raak nadat hij door Justen Blok met een scoop vrij voor goal was gezet. Die twee treffers brachten zijn seizoenstotaal in de Pro League op vijf.

Met dat aantal speelde Brinkman geen rol in de strijd om de topscorerstitel, maar hij verstevigde wél zijn koppositie als speler met de meeste veldgoals ooit in de landencompetitie. Na vijf seizoenen en 63 optredens staat de teller voor de behendige aanvalsleider op 25 doelpunten uit veldspel, met afstand het meeste van alle spelers. De Belg Tom Boon volgt met achttien veldgoals in 53 wedstrijden.

Thierry Brinkman aan de bal in het Pro League-thuisduel met Duitsland. Foto: Willem Vernes