Yibbi Jansen helpt Oranje aan minimale zege op de Belgen 

De Oranje Dames hebben dinsdagavond met de vijftiende seizoenszege (van de zestien wedstrijden) de Pro League-campagne afgesloten. In Antwerpen versloeg de ploeg van Paul van Ass België met 1-2. Geen monsterzege, maar wel een sterker optreden dan zaterdag. Zo slaagde Oranje voor haar laatste examen voor het EK.

Het treffen met België was de allerlaatste test voor het Europees kampioenschap. Over ruim twee weken komt Oranje weer samen, na een korte vakantie. Dan gaat de focus vol op het toernooi, dat van 18 tot en met 27 augustus in Mönchengladbach plaatsvindt. Die vier weken die volgen staan volledig in het teken van het EK, maar zonder echte krachtmetingen. Het wordt dan trainen geblazen voor de selectie van Van Ass. 

Die trainingsuren worden vooral gestoken in details. De afgelopen maand – waarin Oranje twaalf duels speelde – ging de focus op het spelsysteem. Daarin was duidelijk aandacht voor de aanvalsdrang van Van Ass. Algehele conclusie: Oranje heeft haar vorm steeds beter te pakken, maar de puntjes op de i ontbreken. 

Logisch, gezien de steeds wijzigende samenstellingen. Dinsdag was er ook weer een aanpassing ten opzichte van zaterdag. Eentje met gevolgen. Sanne Koolen sloot weer aan en Marijn Veen maakte plaats. Dat betekende dat Margot van Geffen naar het middenveld doorschoof en Maria Verschoor in de aanvalslinie meedraaide. Onder de lat stond Anne Veenendaal, die het eerste kwart vooral toekeek naar een sterk Oranje. 

Foto: Willem Vernes

Sterk begin van Oranje 

Want in het redelijk gevulde Wilrijkse Plein was het Oranje dat na een kwartier al voor drie strafcorners tekende. Yibbi Jansen pushte op keepster Elena Sotgiu, Frédérique Matla deed hetzelfde en ook de combinatie tussen de twee cornergiganten mislukte. Eerder was er het schot van Elzemiek Zandee dat rakelings voorbij het Belgische doel ging. Oranje had zich na een kwartier spelen moeten belonen, maar de laatste paar procenten – inderdaad, de puntjes op de i – ontbraken. 

België stond laag en hield de ruimtes klein. Maar toen de ploeg van Raoul Ehren even niet oplette, was het Zandee die een splijtende pass in de diepte gaf op Matla. Vanaf een meter of veertig ging de spits van Den Bosch alleen op Sotgiu af. Een giga kans, eentje die je eigenlijk al telde, maar toch zonder resultaat bleef. Matla faalde in de afronding en ook de rebound van Laura Nunnink leverde niets op, net als strafcorner nummer vier (push van Jansen) en vijf (stopfout Margot van Geffen). 

Twee minuten voor rust moest Veenendaal voor het eerst in actie komen. Delphine Marien slalomde de cirkel binnen en duwde de bal bekeken in de verre hoek. Niet ver genoeg, want de keepster van Amsterdam tikte de inzet met haar linkervoet uit de goal. In de tegenaanval benutte Xan de Waard een prachtige combinatie met Freeke Moes niet. 

Foto: Willem Vernes

Gevaar van Blockmans 

Toen na rust de regen in Antwerpen met bakken naar beneden viel, was het opnieuw Oranje dat goed begon. Freeke Moes kwam over de rechterachterlijn de cirkel binnen, maar de voorzet werd door zowel Luna Fokke als Matla niet tot doelpunt gepromoveerd. Vervolgens was het Oranje dat goed wegkwam. Twee keer mocht Vanessa Blockmans aanleggen voor een strafcorner. Haar flats werd gepareerd. 

Een heel duidelijke waarschuwing van de Red Pathers, zo bleek later. Want Marien – de Veenendaal als enige al eerder testte – probeerde haar kunstje nog eens. Met Yibbi Jansen en Sanne Koolen in de achtervolging rende de Belgische aanvaller de cirkel binnen. Dit keer was haar rush wel succesvol: 1-0. 

Oranje keek een minuut of vier tegen een achterstand aan, toen Jansen de achtste corner eindelijk benutte. Zij pushte de gelijkmaker hard in de linker benedenhoek: 1-1. Diezelfde Jansen herhaalde dat kunstje in het laatste kwart nog eens. Nu niet in de benedenhoek, maar vol in de touwen: 1-2. Zo tekende zij niet alleen voor de gelijkmaker maar ook voor de overwinning. 

De Oranjedames overleefden in de slotminuten nog drie Belgische strafcorners, waardoor ze ook voor het laatste examen slaagden. Niet met een heel erg ruime voldoende, maar wel met vertrouwen. Ze hebben de afgelopen maand twee keer gewonnen van zowel Duitsland als België. De belangrijkste uitdagers voor Oranje op het EK. Als zij Nederland niet kunnen temmen, dan is de vraag wie dat straks wel gaat doen.