Geen plaats meer in Oranje voor Drummond en Van Geffen

Eva Drummond-De Goede (35) en Margot van Geffen (34) maken niet langer deel uit van de selectie van de Oranje Dames. Beide internationals van HGC hebben in een persoonlijk gesprek met bondscoach Paul van Ass te horen gekregen dat ze buiten de groep zijn gevallen die zich de komende maanden voorbereidt op de Olympische Spelen van Parijs.

Met de beslissing van Van Ass lijkt er een abrupt einde te komen aan de interlandcarrières van Drummond en Van Geffen, de nummers twee en drie op de ranglijst aller tijden van Oranje met respectievelijk 266 en 265 interlands. De twee routiniers wonnen een karrenvracht aan hoofdprijzen in het Nederlands elftal. Ze veroverden samen onder meer olympisch goud op de Spelen van Londen (2012) en Tokio (2020) en pakten drie wereldtitels met Oranje (in 2014, 2018 en 2022).

Drummond behaalde daarnaast ook nog een gouden medaille op de Olympische Spelen in Beijing (2008) en werd twee keer uitgeroepen tot beste speelster van de wereld, in 2018 en 2019.

De Oranje-loopbaan van Drummond stond na het WK 2022 al flink onder druk. De middenvelder nam toen in goed overleg met Van Ass tijdelijk afstand van Oranje, na een pittige periode waarin ze razendsnel herstelde van een zware knieblessure. Drummond kreeg echter pas in oktober vorig jaar weer een uitnodiging van de bondscoach, en miste daardoor onder meer het EK 2023 in Mönchengladbach. Ze kwam zo’n anderhalf jaar niet in actie voor Oranje en maakte pas in december haar rentree, in de Pro League-wedstrijd in en tegen Argentinië (1-4 zege).

Drummond en Van Geffen in gelukkigere tijden, vlak na het winnen van het WK in Terrassa in de zomer van 2022. Foto: Willem Vernes

Lastige en emotionele gesprekken

‘Het valt niet mee om internationals met zo’n enorme staat van dienst te vertellen dat zij geen deel meer uitmaken van Oranje’, laat bondscoach Van Ass weten in het persbericht van de KNHB. ‘Dat zijn uiteraard lastige gesprekken en emotionele momenten. Beide speelsters hebben enorm veel betekend voor het Nederlandse en internationale hockey en zijn een voorbeeld voor velen. Daar zijn we ze enorm dankbaar voor. Maar mijn taak als bondscoach is om samen met mijn staf voor de Olympische Spelen de allerbeste speelsters te selecteren. Helaas vinden wij dat Eva en Margot daar niet meer bij horen.’

In januari van dit jaar besloot Van Ass ook al routinier Lidewij Welten (247 interlands, 95 doelpunten) niet meer uit te nodigen voor Oranje. Voor de 33-jarige aanvaller van Kampong ging daarmee een vijfde deelname aan de Olympische Spelen in rook op. Al met al verliezen de Oranje-vrouwen binnen een paar maanden tijd 778 interlands aan ervaring met het slachtofferen van Welten, Drummond en Van Geffen.

Eva Drummond, Lidewij Welten en Margot van Geffen in de line-up tijdens het WK 2022. Samen is het drietal goed voor 778 interlands aan ervaring (146 doelpunten). Foto: Willem Vernes

Nieuwe gezichten in trainingsgroep

De kersverse trainingsgroep van Van Ass bevat 27 speelsters die vandaag (dinsdag) beginnen met de voorbereiding op de FIH Pro League in Utrecht en Amsterdam (22 juni tot en met 30 juni) en de Olympische Spelen in Parijs (26 juli tot en met 11 augustus). In vergelijking met de meest recente selectie, waarmee in februari in India de FIH Pro League werd gespeeld, is aanvoerder Xan de Waard terug van een voetblessure en is ook keepster Julia Remmerswaal weer van de partij. Vanuit Jong Oranje zijn Eline Jansen (Kampong), Daantje de Kruijff (Hurley) en Mikki Roberts (Tilburg) als stagespeelster uitgenodigd om mee te trainen.

Trainingsgroep Oranje Dames

Speelster Club Caps Goals
Felice Albers Amsterdam 62 24
Joosje Burg Den Bosch 37 18
Pien Dicke SCHC 43 19
Fay van der Elst Amsterdam 8 5
Rosa Fernig Den Bosch 14 0
Luna Fokke Kampong 30 5
Eline Jansen Kampong 0 0
Yibbi Jansen SCHC 68 56
Marleen Jochems Hurley 16 0
Ilse Kappelle Amsterdam 14 0
Josine Koning (k) Den Bosch 126
Sanne Koolen Den Bosch 106 1
Daantje de Kruijff Hurley 0 0
Renée van Laarhoven SCHC 57 3
Frédérique Matla Den Bosch 126 92
Freeke Moes Amsterdam 57 17
Laura Nunnink Den Bosch 184 2
Lisa Post SCHC 39 0
Julia Remmerswaal (k) HDM 18
Mikki Roberts Tilburg 0 0
Pien Sanders Den Bosch 118 6
Maria Steensma Pinoké 7 1
Xan de Waard SCHC 204 19
Marijn Veen Amsterdam 43 23
Anne Veenendaal (k) Amsterdam 114
Maria Verschoor Amsterdam 200 28
Elzemiek Zandee SCHC 16 2