Oranje Dames blijven knap overeind in Indiase bakoven (1-1)

Het piepjonge Nederlandse team dat in India voor de FIH Pro League speelt, is zaterdag in de tot een bakoven verworden Kalinga Stadium in Bhubaneswar goed overeind gebleven. Na de 1-2 nederlaag op vrijdag, speelde Oranje zaterdag knap met 1-1 gelijk. De shoot-outs werden ook nog gewonnen door Nederland, dat daarmee ook nog bonuspunt behaalde en koploper in de Pro League blijft.

Na afloop was er – behalve de nodige vermoeidheid – volop blijdschap in het Nederlandse kamp, waar Yibi Jansen opnieuw de hoofdrol opeiste door haar benutte strafcorner in het vierde kwart. Jansen speelde daarnaast een uitstekende wedstrijd en maakte ook haar shoot-out, waarmee ze haar eerste wedstrijd als aanvoerder nog meer glans gaf. Jansen was na Lidewij Welten, Frédérique Matla, Pien Sanders en Renée van Laarhoven, de vijfde speelster in de laatste vijf interlands die de band droeg.

De Oranje Dames toonden aan de hand van Jansen zaterdag in het nagenoeg lege en snikhete Kalinga Stadium nogmaals aan dat het met de toekomst van het Nederlandse dameshockey wel goed zit. Nederland trad aan met een veredeld tienerteam, waarvan een deel van de talenten helemaal nog niet ‘aan de beurt is’ om in het grote Oranje te spelen. Boven hen zit nog de huidige Jong Oranje-selectie die momenteel in Zuid-Afrika op goudkoers ligt op het wereldkampioenschap U21 zondag ook aantreedt tegen (Jong) India.

Bulken van talent

In Bhubaneswar lieten de youngsters in dit gelegenheids Oranje-team zien dat ze niet alleen bulken van het talent, maar ook al beschikken de nodige fysieke en mentale kracht. De speelsters moesten binnen 24 uur twee keer aantreden op het hoogste niveau, terwijl de omstandigheden bijzonder zwaar waren. In vergelijking met vrijdag was de temperatuur in het Kalinga Stadium zaterdag nog eens flink opgeschroefd. Op het veld steeg het kwik richting de veertig graden, waardoor zelfs het hitteprotocol uit de kast werd getrokken en de speelsters halverwege elk kwart ook de dorst mochten lessen.

Voor bijna alle Oranje-speelsters uit deze selectie waren die omstandigheden nieuw. In tegenstelling tot hun Indiase tegenstanders, die al gewend zijn aan deze temperaturen en de komende maanden nog wel voor hetere vuren komen te staan. Op veld lieten de Nederlandse hockeysters zich er niet door van de wijs brengen. Ze waren minimaal gelijkwaardig aan hun veel meer ervaren opponenten, die vorig jaar nog als helden werden onthaald in hun land na de verrassende vierde plek op de Spelen in Tokio.

Indiase corner

Net als het duel van vrijdag hand Nederland het vooral lastig met de Indiase corner. In het eerste duel scoorde de thuisploeg al tweemaal, zaterdag resulteerde de penalty corner al binnen de minuut in treffer voor de ploeg van coach Janneke Schopman. De eerste corner werd er nog uitgelopen, de tweede werd keurig getipt door Rajwinder Kaur: 1-0.

Ondanks de jeugdige leeftijd raakten de Oranje-speelsters niet van de wijs door de snelle tegenslag. Zorgvuldig speelden ze de bal rond en zochten zo hun weg richting het Indiase doel. Dat resulteerde in het eerste kwart nog niet tot grote kansen, al had Lilly de Nooijer pech dat ze een voorzet van Kyra Fortuyn net niet goed op haar stick kreeg.

Stella Van Gils. Foto: Worldsportpics

Ook in het tweede kwart hield Oranje gelijke tred met India. Opnieuw kreeg Nederland kansen, maar net als vrijdag ontbrak het aan scherpte en overtuiging in de cirkel om de thuisploeg echt pijn te doen. Dat gold overigens ook voor India, waardoor de ruststand 1-0 bleef.
Halverwege het derde kwart kreeg Nederland de eerste echt mogelijkheid, nadat de sterk spelende Marente Barentsen een strafrcorner haalde. Met Yibi Jansen op de bank, moest Nederland het hebben van de flats van Van Laaroven die eenvoudig werd gekeerd door keepster Savita. Aan de andere kant trad Julia Remmerswaal tweemaal goed handelend op, waardoor er ook in het derde kwart niet meer werd gescoord.

Corner van Jansen

In het vierde kwart ging Oranje op jacht naar de gelijkmaker. Dat resulteerde in acht corners. Lange tijd leken de pogingen van de ‘ervaren Yibi Jansen en Renée van Laaroven geen succes op te leveren, maar zes minuten voor tijd pushte Jansen toch weer heerlijk raak: 1-1. Het was alweer haar zevende goal in de laatste vijf interlands.

Hoewel India in de slotfase nog de lat raakte, kregen de Oranje Dames na zestig minuten waar ze minimaal recht op handen: een gelijkspel. Met ook nog het gewonnen bonuspunt in de tas kunnen de Oranje-dames zondag nog steeds als koploper in de Pro League en met opgeheven hoofd in het vliegtuig naar huis stappen.