Oranje Dames zonder te sprankelen ruim langs Verenigde Staten

De Oranje Dames hebben ook hun vijfde Pro League-wedstrijd in India in winst omgezet. In Rourkela werd maandag Verenigde Staten met 4-0 verslagen. De ploeg van bondscoach Paul van Ass is na negen duels de ongeslagen koploper in de Pro League.

Tegen de Amerikaanse ploeg ontbraken ten opzichte van de 6-2 zege op Australië afgelopen vrijdag Luna Fokke, Ilse Kappelle, Frédérique Matla, Marijn Veen en Marleen Jochems. Hun posities werden ingenomen door Lisa Post, Eva Drummond, Elzemiek Zandee, Fay van der Elst en Maria Steensma.

Het was voor de Oranje Dames de tweede wedstrijd tegen de Verenigde Staten in India. Die eerste ontmoeting in Bhubaneswar markeerde de start van de, in de woorden van bondscoach Paul van Ass, belangrijke trip in voorbereiding op de Olympische Spelen in Parijs, komende zomer. Iets meer dan een week geleden won Oranje met 7-0 van de Amerikaansen mede dankzij vier doelpunten van Pien Dicke.

In de laatste zeven wedstrijden tegen de Verenigde Staten scoorden de Oranje Dames in totaal 45 doelpunten, een gemiddelde van 6,4. De Amerikaansen maakten in die reeks slechts drie doelpunten tegen Nederland.

Eva Drummond-de Goede in duel met Kelee Lepage tijdens de Pro League-wedstrijd tussen de Oranje Dames en de Verenigde Staten in Rourkela. Foto: Worldsportpics

Niet sprankelen

Ook in Rourkela won Oranje met ruime cijfers van de Verenigde Staten, maar werd het gemiddelde niet gehaald. Het was wel de 22ste overwinning op rij voor de ploeg van Van Ass en voor de twaalfde maal op rij scoorde Oranje minimaal drie doelpunten, maar het wilde tegen de Verenigde Staten maar niet sprankelen.

Zoals verwacht nam Oranje het initiatief en stoomde op richting het Amerikaanse doel. Dat leverde in de beginfase al een goede mogelijkheid op voor aanvaller Freeke Moes. Ze kreeg echter de bal uit een pass van Pien Dicke niet onder controle.

Even later kwam de eerste strafcorner niet uit de verf. De bal werd op de kop van de cirkel niet goed gestopt. Sanne Koolen probeerde het nog wel met de flats, maar haar inzet werd geblokt door een Amerikaanse verdedigster. Ook de tweede strafcorner van Koolen smoorde bij de eerste uitloopster.

Oranje bleef kansen creëren. Felice Albers slaagde er niet in keepster Jennifer Rizzo in de korte hoek te verrassen. De Amerikaanse keepster stond niet veel later op de goede plek bij de derde corner van Oranje. De push van Jansen belandde op de legguards van Rizzo.

De openingstreffer

Het was wachten op de openingstreffer. En die viel al snel in het tweede kwart. Bij de vierde strafcorner koos Oranje voor een variant. Koolen speelde de bal naar aangeefster Moes, die de bal hoog in het doel pushte, 1-0.

Fay van der Elst duelleert met Kelee Lepage tijdens de Pro League-wedstrijd tussen de Oranje Dames en de Verenigde Staten in Rourkela. Foto: Worldsportpics

Vijf minuten later maakte Van der Elst er 2-0 van. Rizzo redde tot twee keer toe op de inzet van Joosje Burg, maar het schot van Van der Elst was de Amerikaanse keepster te machtig. Vlak voor rust kon Drummond vrij uithalen, maar haar schot miste richting.

De Amerikaanse ploeg zorgde voor rust nauwelijks voor dreiging in de Nederlandse cirkel. Tegen het einde van het eerste kwart had de ploeg een goede mogelijkheid. Een scoop van Kelee Lepage bereikte de vrijstaande Abigail Tamar in de Nederlandse cirkel. In plaats van aan te nemen, koos ze ervoor de bal uit te lucht te willen tennissen. Keepster Josine Koning hoefde niet in actie te komen, want de bal ging ver naast.

Na rust was Amerika twee keer gevaarlijk. Koning redde goed met de handschoen op een schot en een strafcorner van Elizabeth Yeager ging naast het doel. De Amerikaanse ploeg liep voornamelijk achter Oranje aan, dat het spel onder controle had. Dicke was dicht bij de derde treffer van Nederland na een mooie steal van Moes. De bal eindigde tegen de lat.

Oranje bouwt voorsprong uit

De 3-0 viel niet veel later. Elzemiek Zandee bediende de vrijstaande Felice Albers. De voormalig Wereldspeelster van het Jaar dreigde met uithalen waardoor keepster Kelsey Bing, die Rizzo in de rust had vervangen, naar de grond ging. Hierdoor kon Albers de bal in het doel schieten.

Tegen het einde van het derde kwart mocht Oranje voor de zesde keer aanleggen voor een strafcorner. De poging van Jansen werd prima door keepster Bing met de voet gekeerd.

Joosje Burg snel door de Amerikaanse verdediging tijdens de Pro League-wedstrijd in Rourkela. Foto: Worldsportpics

Oranje bleef kansen creëren om de score op te voeren. Een variant uit de zevende corner belandde via een verdedigende stick naast het doel. Burg kreeg de bal niet langs Bing, die daarna opnieuw redde op een corner van Jansen.

Uit de negende strafcorner van Oranje viel uiteindelijk de 4-0. Jansen pushte snoeihard op de paal. Net buiten de cirkel werd de bal opgepikt waarna Van der Elst de vierde Nederlandse treffer in het doel tipte. Daarmee boekten de Oranje Dames een keurige overwinning zonder echt te sprankelen.

Komende woensdag vervolgt Oranje het tweede blok van de Pro League in India met een wedstrijd tegen het thuisland in Rourkela.