Oranje geeft zekere winst bijna uit handen maar wint toch van Spanje

De Oranje Heren hebben hun zevende en voorlaatste wedstrijd in het India-blok van de FIH Pro League winnend afgesloten. In Rourkela versloeg de ploeg van Jeroen Delmée Spanje met 4-3. Topscorer Jip Janssen was weer eens goed voor twee goals en Guus Jansen maakte zijn eerste in het tenue van Oranje.

Vierentwintig uur geleden speelde Oranje nog tegen gastland India. Moest het tot het gaatje gaan, om er na het gelijke spel (1-1) via shoot-outs nog met een bonuspunt af te sluiten. Vrijwel dezelfde selectie (alleen Jonas de Geus maakte plaats voor Justen Blok en Maurits Visser stond onder de lat in plaats van Derk Meijer) stelde Jeroen Delmée op tegen Spanje. Veel keuze had de bondscoach simpelweg niet. Steijn van Heijningen, Tjep Hoedemakers, Teun Beins en Tijmen Reyenga zijn met lichte klachten niet inzetbaar. Reyenga kwam in India zelfs niet een keer in actie.

Het begon dan ook wat slordig. En dat strafte de ploeg van Max Caldas direct af. Al binnen anderhalve minuut stond Oranje op achterstand. Borja Lacalle werd in de diepte aangespeeld door Xavier Gispert. De Spaanse spits nam de bal op de achterlijn aan, liep zonder al te veel druk van verdediger Justen Blok op en verschalkte keeper Visser eenvoudig in de korte hoek (0-1).

Aan datzelfde geluk – scoren uit de allereerste cirkelpenetratie – ontbrak het Floris Middendorp aan de andere kant. De middenvelder van Amsterdam tekende een dag eerder voor zijn eerste treffer in Oranje, wat aan zijn aanvalsdrift te zien kennelijk naar meer smaakte. Maar zijn stuiterbal trof helaas voor de nieuweling geen doel.

Rake strafbal van Jip Janssen

Het eerste kwartier bleef vooral heel slordig, maar kwam Oranje toch aan scoren toe. Aanvoerder Alejandro Alonso tikte op de stick van Thierry Brinkman, die op het punt stond een bal op goal te vuren. Een strafbal volgde. Janssen had in het duel nog niet aan mogen leggen voor een corner, maar wist wel raad met dit buitenkansje. De topscorer maakte gelijk (1-1) en tekende zo voor zijn tiende treffer van het Pro League-seizoen.

De treffer van Thierry Brinkman. Foto: WorldSportPics

De strafbal voor Janssen zorgde voor wat opluchting in het Oranje-kamp. Het stroeve verdween en langzaam begon de ploeg te draaien. Zeker toen Thierry Brinkman in het tweede kwart voor de voorsprong zorgde. Verdediger Blok flatste snoeihard de cirkel in en bediende de aanvoerder perfect voor een tip-in: 2-1.

De allereerste voor Guus Jansen

Na rust wisselde Spanje van sluitpost. Luis Calzado moest plek maken voor Rafael Revilla. En hij beleefde een wel heel vervelende start van zijn wedstrijd. Direct na rust was het namelijk opnieuw Janssen die op het scorebord van het Birsa Munda Stadion verscheen. Hij pushte snoeihard raak uit de vierde corner voor Oranje (3-1). Zijn elfde van het landentoernooi. Maar daar bleef het niet bij. Drie minuten later was het weer raak. Jongeling Guus Jansen – bezig aan zijn zesde wedstrijd in het tenue van Oranje – tekende voor zijn eerste doelpunt in het Nederlands team. Zijn schot – na een fijne assist van Max de Bie – vloog door de benen van de keeper, op de plank: 4-1.

Oranje controleerde de wedstrijd. Had de touwtjes volledig in handen, maar kreeg het niet voor elkaar om de score verder uit te bouwen. Negen minuten voor tijd was daar ineens Spanje weer. Pol Cabre maakte er namelijk nog 4-2 van. Weer stond Oranje niet stevig genoeg te verdedigen. Spanje maakte het zelfs nog heel spannend. José Basterra pushte raak uit de tweede Spaanse strafcorner: 4-3. Het duel glipte volledig uit de handen van Oranje, dat wellicht toch weer last had van die eerder genoemde vermoeidheid. Het werd overleven, terwijl er een paar minuten eerder nog geen vuiltje aan de lucht was.

Oranje gaf een gewonnen wedstrijd bijna uit handen, maar net niet helemaal. Zondag wacht de laatste wedstrijd van het India-blok. Dan speelt het Nederlands team om 13.00 uur tegen Australië. Die wedstrijd is uiteraard weer te live en gratis te zien via hockey.nl/live.