Oranje hervat Pro League met 5-1 zege op debutant Ierland

De Oranje Heren hebben bij de hervatting van hun Pro League-seizoen een ruime, gecontroleerde overwinning behaald op Ierland. In een goed gevuld Kalinga Stadium in Bhubaneswar werd het 5-1 voor Oranje, mede door het vijftigste en 51ste interlanddoelpunt van Jip Janssen.

Nederland had de zaakjes prima op orde in de eerste competitieve interland sinds 11 december. Met een gecontroleerde opbouw drong Oranje de Ieren in de eerste helft meteen ver terug op eigen helft, om geduldig te zoeken naar gaatjes in de compacte groene muur.

Na speldenprikjes van Thierry Brinkman (mislukte tip-in), Terrance Pieters (backhandschotje) en Duco Telgenkamp (backhandschot net naast) was het Tjep Hoedemakers die Oranje na twaalf minuten verdiend op voorsprong zette tegen de Pro League-debutant. In zijn eerste competitieve interland sinds juli vorig jaar tipte de aanvaller van Rotterdam bij de tweede paal schitterend raak uit een strafcorner van Jip Janssen: 0-1.

Oranje-spits Duco Telgenkamp in duel met de Ier Peter McKibbin. Foto: WorldSportPics

Het was een variant die we eerder al zagen in de Pro League-wedstrijd tegen Groot-Brittannië van december vorig jaar in Argentinië én de oefenwedstrijd tegen Frankrijk van vorige maand. Toen was het tot twee keer toe een duikende Terrance Pieters die de lage schuiver van Janssen met een tip-in verzilverde.

Negen minuten na de 0-1 verdubbelde Jorrit Croon de marge. Daar ging een fraaie aanvalsopzet van Oranje aan vooraf. Seve van Ass had Joep de Mol met een scoop vrijgespeeld aan de rechterkant van de Ierse cirkel. De Mol rukte al schijnbewegend via de achterlijn op, trok de bal terug voor een tip-in waarna Croon de bal uit de kluts hoog tegen de touwen prikte: 0-2, zijn veertiende interlandgoal.

Felicitaties van Joep de Mol voor Jorrit Croon na zijn doelpunt tegen de Ieren. Foto: WorldSportPics

Het enige wat de Ieren er tegenover konden zetten, was een strafcorner die door keeper Pirmin Blaak onschadelijk werd gemaakt en een schot op de paal van Conor Empey, na een slippertje van Lars Balk in de Oranje-defensie.

Oranje even met negen man

Na rust zetten de Ieren met wat meer bravoure hoger druk op de Nederlandse opbouw, maar resultaat haalde de ploeg van bondscoach Neville Rothmann er niet mee. Sterker, het was Oranje dat de voorsprong vlak na de hervatting verder uitbouwde. Derck de Vilder vond met een gelukje Steijn van Heijningen, die de bal panklaar legde voor Telgenkamp. De spits werd door een Ierse verdediger echter hard op zijn stick geslagen: strafbal voor Oranje. Dat was een koud kunstje voor specialist Jip Janssen, die vanaf de stip zijn vijftigste doelpunt in Oranje aantekende, in zijn 97ste interland.

De vijftigste interlandtreffer van Jip Janssen in de maak. Foto: WorldSportPics.

De Ierse treffer kwam er alsnog, eveneens vanaf de strafbalstip. Bij een spaarzame aanval kwam Sean Murray in scoringspositie in de verdrukking, mede door een inglijdende Jorrit Croon. Na een videoreferral werden de Ieren beloond met een strafbal en kon Croon voor tien (!) minuten naar de kant. Lee Cole benutte het buitenkansje en registreerde zo de eerste Ierse treffer ooit in de historie van de Pro League: 1-3.

Oranje moest na die tegengoal minutenlang in de achteruit, ook al omdat Derck de Vilder met een groene kaart naar de kant moest en de ploeg van Delmée dus even met negen man in het veld stond. Verdere kleerscheuren leverde dat niet op voor Oranje, ondanks veelvuldig balbezit van de Ieren en twee strafcorners aan het einde van het derde kwart.

De tweede van Janssen

In een wat gezapig vierde kwart bouwde Oranje de score pas in de slotfase verder uit tegen de moegestreden Ieren. Eerst benutte Janssen met een lage schuiver een strafcorner (1-4), verkregen na een scherpe videoreferral van Derck de Vilder. Een minuut later belandde een harde voorzet van Steijn van Heijningen vanaf rechts via een Ierse stick tegen de plank achter doelman Jamie Carr (1-5).

Zo hervatte regerend kampioen Oranje zijn Pro League-avontuur met een comfortabele zege waar werkelijk niets op af te dingen viel. Zondag komt de ploeg van Delmée alweer in actie in Bhubaneswar. Dan is gastland India de tegenstander.