Oranje kan op derde kwart na opnieuw geen vuist maken tegen Duitsland

De Oranje Heren hebben zondagmiddag voor de tweede keer dit dubbelweekend verloren van Duitsland. Deze keer was de uitslag 1-3. Duitsland kreeg voor rust de beste en meeste kansen. Nederland toonde veerkracht in het derde kwart, maar stond uiteindelijk net als zaterdag met lege handen.

Direct vanaf de afslag klonken opzwepende geluiden uit de kelen van de internationals van het Nederlands elftal. Er was Oranje veel aan gelegen om beter voor de dag te komen dan zaterdag, toen Oranje zoekende was en met 4-2 verloor. Duidelijk was toen dat er een achterstand was op Duitsland, dat zich de afgelopen periode met twee oefenwedstrijden tegen India al ritme in de benen had gehockeyd.

Zondag timede Mink van der Weerden al vroeg een hoge bal verkeerd, wat Duitsland de eerste grote kans van de wedstrijd opleverde. Op de achterlijn toonde Christopher Rühr zijn 3D-skills, door hooghoudend verdediger Lars Balk bezig te houden en de bal hard op de paal te rammen. Nederland ontsnapte aan een vroege achterstand.

Gele kaart van Brinkman

Met zijn rechterhand duwde Thierry Brinkman even later Rühr in een hard duel de boarding in, wat hem een gele kaart en een tijdstraf van vijf minuten opleverde. In de fase dat Nederland met tien man binnen de lijnen stond, versierde Duitsland voor het eerst een corner. De sleeppush van Lukas Windfeder werd prachtig uit de hoek gedoken door Pirmin Blaak, die ook de rebound stopte. Hij keepte zijn honderdste interland.

Van de man-meer-situatie profiteerde Duitsland uiteindelijk toch. Het was een beetje een lucky goal (0-1). Malte Hellwig was in de cirkel aan de bal en speelde teamgenoot Justus Weigand in, die gedekt door Justen Blok de bal ogenschijnlijk onbewust raakte. Ongelukkig hobbelde de bal langs Blaak over de doellijn.

De eerste Duitse treffer. Foto: Willem Vernes

Bizar hoge tempo

Wat Nederland daar in het eerste kwart tegenover stelde, was eigenlijk alleen een strafcorner van Jip Janssen, die er werd uitgelopen. Het tweede kwart was opnieuw Duitsland het gevaarlijkst. Vier keer mochten de Duitsers een strafcorner nemen. Vooral Blaak blonk daarin uit, met mooie reddingen. De maskers die vervolgens keer op keer paniekerig over de achterlijn werden gesmeten, markeerden het bizar hoge tempo van de wedstrijd. De corner die Nederland haalde, pushte Janssen millimeters langs de paal. Grote veldkansen haalde Oranje voor rust niet.

Halverwege het derde kwart begon Nederland steeds sterker te hockeyen. Snel nam Seve van Ass een paar meter buiten de cirkel de vrije slag die hij zelf verdiende. Van Ass wilde een combinatie aangaan met Thierry Brinkman, maar kreeg de bal via een Duitse stick terug. Steenhard schoot hij ‘m vervolgens in het Duitse doel, een heerlijke treffer, die Nederland een boost gaf. De 1-1 was gezien het spelbeeld in het derde kwart verdiend.

Seve van Ass viert zijn doelpunt. Foto: Willem Vernes

Opeens stond Duitsland op voorsprong

Een harde backhand van Robbert Kemperman bewees dat Oranje aan het begin van de laatste vijftien minuten steeds dichterbij de 2-1 was. Hard was de bodycheck van Martin Häner op Roel Bovendeert, waardoor Duitsland twee minuten met tien man verder moest.

Precies op het moment dat de elfde man van Duitsland weer binnen de lijnen kwam, maakte het zowaar de 1-2. Fraai was het doelpunt van Justus Weigand, zijn tweede van de wedstrijd. Wegdraaiend bij Bjorn Kellerman pushte hij vallend het doelpunt binnen, dat uit de lucht kwam vallen. Opeens stond Duitsland weer op voorsprong.

Er was toen nog negen minuten over voor Nederland om een goed resultaat binnen te slepen. Met een groene kaart voor zowel Mats Grambusch als Niklas Wellen stond Duitsland vier minuten met een man minder binnen de lijnen. Verdedigen was de opdracht die onze oosterburen meekregen van bondscoach Kais Al Saadi. Nadat Blaak naar de kant werd gehaald en Nederland met elf veldspelers verder ging, schoot Mats Grambusch de 1-3 in het lege doel. Nederland verloor dus opnieuw en hield daardoor aan het dubbelweekend een zure nasmaak over.

De Duitsers vieren de tweede treffer. Foto: Willem Vernes

Nederland – Duitsland 1-3 (0-1)
’11 Justus Weigand 0-1
’38 Seve van Ass 1-1
’51 Justus Weigand 1-2
’59 Mats Grambusch 1-3

Lees hieronder de updates van ons liveblog terug.