Oranje weer met beide benen op de grond na zeperd tegen Aussies

De Oranje Heren hebben hun tweede duel van de Pro League-reeks uit 2023 verloren. De ploeg van bondscoach Jeroen Delmée was met een 7-2 nederlaag niet opgewassen tegen de sterke Australiërs. Oranje kreeg in Eindhoven een gigantische oplawaai en stond al voor rust met 5-1 achter. Op een avond waarin KZ’er David Huussen zijn debuut maakte, leed Nederland zijn grootste thuisnederlaag aller tijden.

De allereerste voor Huussen, de tweede voor Miles Bukkens, Boris Burkhardt, Jasper Tukkers en Timo Boers. Nummer drie voor Luke Dommershuijzen, interland nummer vier voor Floris Middendorp. En cap negen voor Jaïr van der Horst. Zo telde de selectie vrijdagavond acht spelers met minder dan tien Oranje-optredens. 

Opnieuw een piepjong Oranje en vooral eentje met weinig ervaring – bijna alle internationals van Kampong en Bloemendaal krijgen deze reeks namelijk rust – maar dat maakte woensdagavond tegen India niets uit. Toen kreeg de selectie een spoedcursus internationaal hockey. Een kwart wennen en vervolgens drie kwarten de betere. Resultaat: 4-1 winst. ‘Dan kun je winnen van India, maar weet je als jonge speler nu ook dat je heel hard op je bek kunt gaan’, sprak Delmée direct na afloop van de zeperd tegen Australië nuchter voor de camera’s van Ziggo Sport.

Delmée trof vrijdagavond Australië, dat afgelopen januari nog de opponent was in de troostfinale van het WK. Toen won Oranje. Die wedstrijd maakten van de huidige groep alleen Thijs van Dam, Seve van Ass, Tjep Hoedemakers, Koen Bijen, Steijn van Heijningen, Pirmin Blaak, Tijmen Reyenga en Justen Blok mee. 

David Huussen in duel met Lachlan Sharp. Foto: Willem Vernes

Prijsschieten voor Australië

Vrijdagavond was er voor de behoorlijk gevulde tribunes van Oranje-Rood geen eremetaal te winnen, maar bleek de spoedcursus ‘internationaal hockey’ van woensdag onvoldoende. Oranje startte moeizaam in een warm Eindhoven. Dat zagen vanaf de tribune ook Duco Telgenkamp, Max de Bie, Pepijn Reyenga en Sheldon Schouten. Zij stonden woensdagavond nog wel binnen de lijnen. Debutant Huussen speelde de bal onhandig over de achterlijn en veroorzaakte zo een strafcorner. Gelukkig voor de verdediger die drie jaar geleden nog in de Derde Klasse speelde, vergaten de Aussies de corner te stoppen.

Maar Oranje kwam niet nogmaals goed weg, toen Tom Craig snoeihard uit kon halen: 0-1. Het werd in het eerste kwartier nog erger voor de ploeg van Delmée. De schotkans die volgde van Lachlan Sharp belandde ook achter doelman Pirmin Blaak, 0-2. Daar stond alleen een poginkje van Steijn van Heijningen tegenover, na een combinatie van aanvoerder Thijs van Dam en Miles Bukkens. 

Gifbeker

Wie dacht dat Oranje beter voor de dag zou komen in Q2, had het helemaal mis. De eerste minuut was nog niet voorbij, toen er al een derde treffer bijgetekend kon worden. Nathan Ephraums was dit keer de gelukkige. De cirkel van Oranje leek wel een kermis. Met de schiettent als populairste attractie. Een minuut later was daar namelijk Craig weer, die tekende voor zijn tweede en de vierde voor de bezoekers.

Maar de gifbeker was nog lang niet leeg. Miles Bukkens verdedigde als een aanvaller – veel te enthousiast – en veroorzaakte daarmee een corner. Terwijl het talent van Pinoké met groen op de strafbank zat, zag hij hoe Jeremy Hayward doelpunt nummer vijf binnen sleepte. Diezelfde Hayward maakte als uitloper even later twee strafcorners van zijn Den Bosch-teamgenoot Timo Boers onschadelijk. Bukkens corrigeerde zijn fout even later wel weer. Hij zette samen met Tjep Hoedemakers een actie op, die hij even later binnengleed. Zijn debuutgoal, de eerste treffer van Oranje en een doekje voor het bloeden.

De treffer van Miles Bukkens. Foto: Willem Vernes

Zes goals in vijfendertig minuten

Australië ging rustig door waar het mee bezig was: doelpunten maken. Vlak nadat Huussen met groen flink gestraft werd, volgden er twee corners. De eerste werd knap uitgelopen door Tjep Hoedemakers, maar de tweede mogelijkheid was wel raak. Hoewel Pirmin Blaak de eerste inzet van Blake Govers nog fantastisch uit de benedenhoek plukte, had hij geen antwoord op de rebound. Zo kreeg Oranje in vijfendertig minuten hockey, zes doelpunten om de bleue oren.

Maar natuurlijk probeerde Oranje ook wat terug te doen. Een backhand van Jaïr van der Horst ging rakelings over en de sleeppush van Boris Burkhardt werd ternauwernood gekeerd. Terwijl het even later aan de andere weer raak was. Ephraums tikte van dichtbij doelpunt nummer zeven binnen.

Toen de Aussies reservekeeper Ashleigh Thomas net wat minuutjes gunden – en daarvoor hun aanvoerder Andrew Charter van het veld haalden – versierde Oranje de derde corner van de wedstrijd. Die poging werd een prooi voor Bukkens, die toch nog even zijn vuistje de lucht in stak voor zijn tweede treffer.

Een balende Jeroen Delmée. Foto: Willem Vernes

Grootste thuisnederlaag ooit

Andere vuistjes verschenen er niet meer in Eindhoven. Waar het een kansloze en pijnlijke avond voor Oranje. Eentje die zelfs de geschiedenisboeken in gaat als allergrootste thuisnederlaag in een competitieve interland. Een onaangename statistiek en vooral een nederlaag die gauw vergeten moet worden. Want over twintig uur (zaterdag om 17.40 uur) wacht India. De tegenstander tegen wie het woensdagavond nog allemaal lukte.