Oranje wint Pro League na 4-0 winst op Duitsland

In het nieuwe feloranje wedstrijdtenue heeft Nederland zaterdagmiddag de vijfde editie van de FIH Pro League gewonnen. Op Kampong boekte Oranje een 4-0 overwinning op Duitsland. Het is de vierde keer dat Nederland de landencompetitie wint. Yibbi Jansen maakte twee doelpunten en gaf één assist.

Slechts bescheiden vierden de speelsters na het klinken van de toeter het veroveren van de FIH Pro League. De beker wordt volgende week uitgereikt in het Wagener Stadion in Amsterdam, tijdens het volgende blok FIH Pro League-wedstrijden. Eerst speelt Nederland maandag op Kampong tegen België, dat onder leiding staat van de Nederlander Raoul Ehren.

Met nog drie wedstrijden te spelen in de landencompetitie is Oranje niet meer in te halen. Door het veroveren van de FIH Pro League heeft Nederland net als vorig seizoen nog altijd alle prijzen in handen. Naast de nummer één in de landencompetitie is Oranje de regerend olympisch, wereld- en Europees kampioen. Tijdens de Olympische Spelen van Parijs (27 juli-9 augustus) kan Nederland voor de vijfde keer de olympische titel winnen.

Bondscoach Paul van Ass bij de wedstrijd tegen Duitsland. Foto: Bart Scheulderman

Vroege 1-0 van Yibbi Jansen

Bondscoach Paul van Ass koos zaterdagmiddag grotendeels voor de namen uit de olympische selectie. Alleen Felice Albers ontbrak. Omdat de wedstrijdselectie in de FIH Pro League-uit achttien speelsters mag bestaan, twee meer dan de zestienkoppige groep voor Parijs, kregen ook de olympische reserves Pien Dicke en Rosa Fernig speelminuten. Keepster Josine Koning, ook reserve in Parijs, bleef de hele wedstrijd op de bank.

Nederland opende de wedstrijd sterk. Oranje versierde direct twee strafcorners. De sleeppush van Yibbi Jansen werd eruit gelopen en Frédérique Matla pushte op de voet van de Duitse keepster Nathalie Kubalski. Duitsland kreeg door een duw van Sanne Koolen ook een strafcorner, maar door een slechte stop volgde er geen sleeppush.

Vrij makkelijk hockeyde Oranje zich halverwege het eerste kwart naar de 1-0. Hard sloeg Jansen de bal tegen de plank. Het was alweer haar zestiende goal in de laatste twaalf interlands. Kort daarop kwam Nederland goed weg toen de Duitse aanvaller Charlotte Stapenhorst met een tip-in dichtbij de gelijkmaker was. Anne Veenendaal bracht redding.

Luna Fokke juicht nadat ze de 2-0 heeft gescoord. Foto: Bart Scheulderman

Fraaie 2-0 van Luna Fokke

Nederland opende al snel de jacht op het volgende doelpunt. Eerst sloeg Joosje Burg de bal voorlangs. Vroeg in het tweede kwart maakte Luna Fokke de 2-0. Vanaf de rechterflank sloeg Jansen de bal voor, waarna Fokke hem bij de eerste paal binnengleed, hoog in het doel. Een prachtig doelpunt.

Oranje dicteerde het spel, maar Duitsland stichtte ook gevaar. Vlak voor rust kreeg Duitsland twee strafcorners achter elkaar. Veenendaal bracht met haar voet redding op een Duitse sleep. Ook vlak na rust haalde Duitsland een strafcorner, maar Oranje verdedigde uit. Lisa Nolte sloeg in het derde kwart de bal tegen de zijplank.

Nederland herstelde zich van de zwakkere fase in het derde kwart en haalde drie strafcorners achter elkaar, maar die werden gemist. Aan het begin van het vierde kwart versierde Oranje opnieuw een corner. Nu pushte Jansen de bal hard en hoog in het doel: 3-0.

Frédérique Matla maakte uit een strafcorner de 4-0. Foto: Bart Scheulderman

4-0 van Matla

Vervolgens overleefde Oranje opnieuw drie Duitse corners achter elkaar. Daarna liet de ploeg van Paul van Ass weer van zich horen. Uit de achtste Nederlandse corner sleepte Frédérique Matla de 4-0 binnen. Vier minuten voor tijd miste Oranje nog een corner. Daardoor eindigde de wedstrijd in 4-0. Door de overwinning van de FIH Pro League is voor Oranje de eerste prijs van deze zomer binnen.