Overtuigende Oranje Heren winnen met 3-0 van Argentinië

De Oranje Heren hebben de eerste zege in de FIH Pro League binnen. De ploeg van bondscoach Jeroen Delmée won vrijdag in Santiago del Estero met 3-0 van Argentinië. Terrance Pieters speelde een sleutelrol in de zege. De speler van Kampong was bij alle goals betrokken.

Er viel weinig af te dingen op de overwinning van het Nederlands elftal. De titelverdediger speelde sterk en domineerde de wedstrijd. Oranje had zestig procent balbezit, kwam 44 keer in de Argentijnse cirkel en nam het doel 28 keer onder vuur.

De Oranjemannen rekenden zodoende af met de valse start in de Pro League. Donderdag ging de ploeg in de eerste wedstrijd van de prestigieuze landencompetitie met 3-2 onderuit tegen Groot-Brittannië, dat eerder met 2-1 had verloren van de Argentijnen.

Op drie plekken gewijzigd

Bondscoach Jeroen Delmée had zijn selectie voor de clash met de Argentijnen op drie posities gewijzigd. De tegen de Britten gedebuteerde Joep Troost en het Kampong-duo Jip Janssen en Lars Balk keken toe vanaf de zijlijn. Teun Beins, Tijmen Reyenga en Floris Middendorp maakten hun eerste speelminuten in de vijfde editie van de Pro League.

De eerste kans van de wedstrijd voor volle tribunes en graadje of 27 was voor Oranje. De backhand van Steijn van Heijningen werd door keeper Tomas Santiago met de handschoen gekeerd. Even daarvoor was Santiago goed zijn doel uitgekomen om de pass van Max de Bie onschadelijk te maken.

Justen Blok speelt de bal weg tijdens Argentinië-Nederland in de FIH Pro League. Foto: Worldsportpics/Rodrigo Jaramillo

Het was niet verrassend dat Nederland in het eerste kwart op voorsprong kwam. Pieters tikte tussen twee Argentijnen van dichtbij de bal in het doel na goed voorbereidend werk van Thierry Brinkman die de Argentijnse cirkel over de achterlijn was binnengedrongen.

Vlak voor het einde van het eerste kwart leek de 2-0 voor Oranje op het bord te komen, maar de pass van Van Heijningen was te zacht om Brinkman te bereiken. Keeper Santiago kon de bal met de stick wegwerken.

Schaarse kansen Argentinië

Pas in het tweede kwart liet Argentinië zich in aanvallend opzicht zien. Het resulteerde direct in de eerste strafcorner van de wedstrijd. De inzet van Maico Casella zeilde naast het doel van keeper Pirmin Blaak. De spits, een voormalige hoofdklassespeler, zorgde ook voor het tweede gevaarlijke moment in de Nederlandse cirkel, maar kwam net niet met zijn stick aan de bal.

Het waren de schaarse mogelijkheden van de Argentijnen voor rust. De ploeg van bondscoach Mariano Ronconi mocht zijn handen dichtknijpen dat Oranje niet met een 2-0 voorsprong de kleedkamers opzocht. Na een pass van Thierry Brinkman snelde Derck de Vilder langs zijn man en tikte de bal met zijn backhand langs keeper Santiago. Nicolas della Torre haalde de bal maar net voor de lijn weg.

Joep de ol versnelt tijdens Argentinië-Nederland in de FIH Pro League. Foto: Worldsportpics/Rodrigo Jaramillo

Oranje domineerde de wedstrijd, maar de krappe marge zorgde ervoor dat de ploeg niet rustig achterover kon leunen. En dat deden de Oranjeheren ook niet. Het derde kwart was nog maar amper begonnen of Argentijns balverlies werd keihard afgestraft. Pieters vond de compleet vrijstaande Thierry Brinkman die het tweede doelpunt voor Nederland binnenschoof.

De marge gaf Oranje lucht, maar het bleef oppassen voor de spaarzame mogelijkheden van Argentinië. Zo mocht Nicolas Keenan uit de draai schieten. De speler van Klein Zwitserland schoot echter naast.

Corners slecht gestopt

Ondanks dat Oranje de wedstrijd domineerde, haalde het pas in het vierde kwart de eerste strafcorner van de wedstrijd. Deze ging de mist in omdat de bal op de kop van de cirkel niet werd gestopt door Justen Blok. Ook Argentinië ging slordig om met zijn corner. De tweede van de Zuid-Amerikanen werd slecht gestopt waarna de bal ook nog tegen het lichaam van de stopper kwam.

Tijmen Reyenga aan de bal tijdens Argentinië-Nederland in de FIH Pro League. Foto: Worldsportpics/Rodrigo Jaramillo

Uit een snel uitgevoerde counter kwam Oranje op 3-0. Pieters speelde Van Heijningen aan die uithaalde met zijn backhand. Keeper Santiago stopte de bal, maar was die daarna kwijt. Tijmen Reyenga was er als de kippen bij om het beslissende tikje te geven. Jasper Brinkman was in de slotfase nog dichtbij de 4-0, maar zijn strafcorner kwam tegen de lat.

Niettemin boekte Oranje de eerste zege van dit seizoen in de Pro League en spoelde de nare smaak van de valse start tegen Groot-Brittannië weg.