Pro League: tweede duel Australië afgelast, eerste telt dubbel

Het zit de FIH in de tweede serie van de Pro League niet mee. Opnieuw werd zondag een wedstrijd afgelast. Door onophoudelijk onweer waren de arbiters zondag bij het duel tussen Australië en Groot-Brittannië genoodzaakt de tweede wedstrijd tussen deze damesploegen vroegtijdig te staken. De wedstrijd is daardoor geannuleerd met als gevolg dat – volgens de nieuwe regels van de Pro League- het eerste duel van zaterdag dubbel telt. Australië won dat duel met 2-1.

De Hockeyroos hielden door de gestaakte wedstrijd aan het ene treffen met Groot-Brittannië zes punten en een doelsaldo van vier voor en twee tegen over. Groot-Brittannië vervolgt haar trip door Oceanië met nul punten richting Nieuw-Zeeland.

Voor de gasten was het afbreken van de wedstrijd tijdens de rust vooral pijnlijk, omdat de regerend olympisch kampioen op dat moment met 0-1 voor stond. In het tweede kwart benutte Anna Toman een strafcorner. Of dat voldoende was voor de winst, zullen we nooit weten. De Britse hockeybond bracht na de wedstrijd een statement uit dat ze de beslissing van de FIH respecteert om Australië de winst toe te kennen. Keepster Maddie Hinch reageerde op Twitter furieus.

Australië – Groot-Brittannië was het vierde duel deze Pro League dat werd afgelast. Eerder besloot de FIH dat het eerste duel tussen de Verenigde Staten en de Oranje Dames niet werd gespeeld door het overlijden van de manager van het Amerikaanse team. Hierdoor telde het tweede duel van Oranje dubbel. Die wedstrijd eindigde in een 9-0 zege voor de formatie van Alyson Annan. Vanwege de uitbraak van het coronavirus werden beide duels tussen China en België ook al van de agenda gehaald. Deze laatste wedstrijden worden op een later tijdstip ingehaald.

Valse start Australische mannen

De mannen van Australië kenden in het eigen Sydney Olympic Park een valse start tijdens de dubbel met Groot-Brittannië. Na drie kwartier spelen keek de nummer twee van de wereld tegen een 2-4 achterstand aan. De equipe van bondscoach Colin Batch vocht zich in de laatste vier minuten van de wedstrijd knap terug naar 4-4 en won uiteindelijk met shoot-outs (3-1).

Op zondagochtend, vlak voor het afgelaste vrouwenduel, had Australië beduidend minder moeite met de Engelsen. Luke Taylor zette Groot-Brittannië na achttien minuten spelen nog naast de Australiërs, maar dat deerde de ploeg van Batch niet. Binnen een minuut was die gelijke stand alweer weggepoetst door Lachlan Sharp, waarna het gastland uiteindelijk uitliep naar 5-1.

België ongeslagen

De mannen van België zijn de tweede editie van de FIH Pro League nog ongeslagen. De formatie van bondscoach Shane McLeod heeft na vier duels elf punten en is koploper in de poule – met vier punten meer dan Nederland, dat op de tweede plek staat. Zaterdagochtend won de kersverse nummer één van de wereld met 2-6 in Nieuw-Zeeland. Felix Denayer stuurde België met twee goals in de eerste vijf minuten van de wedstrijd in de juiste richting. Na de strafcornergoal van Tom Boon, drie minuten voor rust, was de wedstrijd wel gespeeld.

Arthur van Doren speelde weer sterk tegen Nieuw-Zeeland. Foto: FIH

De Belgen hadden in de tweede confrontatie in het North Harbour Hockey Stadium in Auckland meer moeite met de Nieuw-Zeelanders: 1-3. Opvallend genoeg kwamen er allemaal Hoofdklasse-spelers op het scorebord. Na de 0-1 en 0-2 van Alexander Hendrickx (Pinoké) en Sébastien Dockier (Den Bosch) bracht Rotterdam-speler Blair Tarrant de spanning volledig terug. Het duurde liefst negentien minuten voordat Tanguy Cosyns van Amsterdam de wedstrijd in het slot gooide.

Dames Nieuw-Zeeland

De dames van Nieuw-Zeeland lieten in de dubbel met België twee gezichten zien. Het eerste duel werd met 1-2 verloren. Een dag later revancheerden de vrouwen van Graham Shaw zich door op eigen veld de Belgische dames met 4-1 te verslaan. Olivia Merry zal nog vaak aan de tweede wedstrijd tegen de Belgen terugdenken, ondanks de 0-1 voorsprong van de bezoekers. Merry scoorde namelijk in de tweede helft alle Nieuw-Zeelandse doelpunten en zorgde zo voor de eerste overwinning deze Pro League-editie.